Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Grillkväll med Västerhankmo marthaförening

Höstens kurssäsong startade igår kväll med en grillkväll ordnad av mig själv och Västerhankmo marthaförening. Jag hade planerat recepten och fungerade som kvällens ”kreativa ledare”.

Vad tycker ni om den titeln förresten? Jag gillar det mycket bättre än kursdragare och jag använder det allt oftare har jag märkt! 🙂 Det sätter också stämningen på ett helt annat sätt än att ”hej, nu ska jag komma här och berätta för er vad jag kan och hur saker och ting ska gå till”. Sån elitism går bort för mig. Men det får givetvis inte bli för flummigt och löst heller, det blir otryggt! Jag är springer omkring överallt och coachar och dirigerar. Försöker leda, inte styra. Märker ni att jag gått på ledarskapskurs? 😛 Min största dröm i livet är antagligen att få jobba som kreativ chef för någonting. Ser ni visitkortet framför er? Malin Båtmästar – Creative Director . Det, ni. 

Om vi nu snabbt återgår till det här gänget i Västerhankmo-byn så ääär det ju smått inspirerande att tänka att här har jag då växt upp, jag har lämnat byn i ca 16-17 års ålder och lärt mig en massa nya saker. 10 år senare kommer jag tillbaka till byn med nya idéer och perspektiv! Cirkeln är sluten, typ. 🙂 

Min vision  med mina kurser är alltid trevlig samvaro; att vi ska umgås, pröva på nya matrecept och avnjuta dem tillsammans.
Recepten (idéerna) har jag valt ut med noggrannhet, allt har en pedagogisk poäng. Jag försöker variera olika tekniker och smaker (utan att det blir för invecklat, givetvis). 

Min förhoppning är att kursen ska kicka igång deltagarnas egen fantasi hemma efteråt. Nu då jag visat att ”ja, så där kan man ju också tänka” och de fått smaka på resultatet. 🙂 

”De där smör-socker doppade persikorna vi gjorde på kursen, det kanske vi kunde testa med våra äpplen hemma!” osv. 

Menyn bestod av följande rätter:

Grekisk sallad
Potatissallad

Spett med champinjoner i balsamvinägermarinad
Spett med baconlindad ananas
Spett med råa räkor, fänkål och citron
Grillad sötpotatis (batat)
Grillat bröd & kryddsmör

Grillad grisinrefilé smaksatt med dijonsenap och honung
Ranch-kycklingsspett i buttermilk-marinad
Texas road house style nöt ytterfilébiffar– med dry rub (torrmarinad)

Dessert: Grillade persikor med glass

Kvällens meny var med andra ord väldigt amerika-inspirerad. 

Först fick alla uppgifter att förbereda maten. Sen stod vi alla runt grillarna och hjälptes åt med tillagningen. Det blev mycket spring innan vi alla kom in i ”flowet” men sen gick allt som på räls!

Det enda jag egentligen oroade mig för var vädret! Molnen blev allt mörkare och mörkare… Äsch äsch äsch! Precis när vi grillat det sista på schemat och gått in öppnade sig himlen och regnet började vräka ner. Det kan man kalla bra tajming.

 

Bacon & ananas-spett. Penslade med en blandning av bbq-sås och ketchup. 

Champinjonspett.

Räkspett. Räkorna (råa grillräkor) hittade vi i frysdisken på Lidl. Supergoda var de! 

Kycklingspett bestående av filéer som vi skurit i tärningar och marinerat i en amerikansk gräddsfilsblandning. Över förväntan faktiskt då det var kvällens experiment (för mig). Nu förstår jag varför de panerar allt i buttermilk i USA… Vi tog gräddfil eftersom det är närmaste man kommer i mjölkväg här.

Spetten gick riktigt bra att grilla också, fastnade inte alls på grillen (var lite orolig för det).

Som ni ser hade vi både gasgrillar och kolgrillar på gården.

Här grillas det biffar! Vi gjorde en egen kryddblandning som vi klappade in i alla biffar, utskurna ur en ytterfilé och lätt bankade med köttklubba. Jag sa att de skulle ge biffarna ”bara lite lätt stryk” och sen massor av kärlek (kryddor och massage). 😀 De blev riktigt goda också! 

Tyvärr glömde jag fotografera de helstekta grisinrefiléerna…

Grillad batat. Råa skivor batat (sötpotatis) fick färg och blev mjuka på grillen. Det är alltså helt onödigt att förkoka! Jag lyckades så klart ta bild på den enda brända skivan, men alla de andra blev lagom brända 😀

Efter grillen åkte alla batatskivor ner i en skål med koriander & limedressing. Efter-marinad, kan man säga.

Efterrätt; grillade persikor doppade i smör och socker. Vi grillade dem på kolgrill men i efterhand konstaterade vi att de hade fått krispigare yta på gasgrillen och mindre ”röksmak”. Men mjuka och goda blev de förstås, ändå.

Vattenånga från frukten (inte rök). 😀

Ser faktiskt ut som äpplen. 

Som slutkläm måste jag väl säga att kursen gick bra. Alla åt sig proppmätta (tur, för jag är alltid rädd att det ska bli för litet mat) och flera gav feedback om att de fått nya idéer med sig hem. Helt enligt planerna då! 

Om det är något vi gjorde på kursen som intresserar dig extra mycket, hojta till så ska jag publicera receptet.

 

 2 thoughts on “Grillkväll med Västerhankmo marthaförening”

  • Kreativ ledare, alla gånger! Kursdragare är vedervärdigt. Jobbar själv som utbildningsplanerare så visst har jag trillat dit, men dragare – nej tack!
    Och på tal om grillade persikor så kan jag tipsa om min mans grillade nektariner med svartpeppar på – de blir fantastiskt goda tillsammans med kött och fjäderfän – t o m jag som är dålig på att laga mat (tyvärr 🙁 ) klarar av det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.