Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Grillad fläskfilé i senap-honungsmarinad

Alla vänner av julskinka torde veta vid det här laget att senap och griskött är en kanonkombo! Detta faktum gäller självklart året om, även till grillad fläskfilé. Mitt bästa tips för att krydda griskött är därför att tänka ”sött och pepprigt”!
 
 
Det här receptet på fläskfilé passar lika bra att tillreda på kolgrillen en varm sommardag som inomhus på vintern stekt i grillpanna under spisfläkten… 😉 Använd gärna grovkornig dijon-senap som jag tycker ser väldigt trevlig ut.
 
Scrolla ner för anvisningar. 🙂
 
 
 
 

GRILLAD FLÄSKFILÈ I SENAP-HONUNGSMARINAD

1 st fläskfilé

Marinad:
1 dl grovkornig senap
1 dl honung
saft av 0,5 citron
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
 
1. Putsa filén från senor och skär den i 4 cm tjocka bitar.
2. Lägg bitarna med snittytan nedåt på skärbräden och tryck till dem med handflatan till bastanta biffar.
3. Lägg biffarna i en skål eller plastpåse.
4. Gör marinaden (som även kommer att fungera som glaze):
Blanda senap med honung och tillsätt sedan resten av ingredienserna.
5. Häll hälften av marinaden över köttet och blanda om väl så att det täcker alla biffar ordentligt. Låt marinera i kylskåp ca 1 h och därefter 30 minuter i rumstemperatur.
6. Sätt ugnen på 175 C.
7. Värm en grillpanna eller stekpanna riktigt het. Stek köttbitarna med snittytan nedåt först, sedan runtom ca 30 sekunder per sida. Köttet ska bara få yta i stekpannan.
8. För sen över bitarna i en smord ugnsform och stek dem välstekta i ugnen ca 10 minuter. 
9. Skär ett litet snitt i den största biffen för att kontrollera att köttet är genomstekt.
10. Pensla köttbitarna med resterande senapsglaze och servera med potatis och sallad.
 




Kommentera

E-postadressen publiceras inte.