Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Nu är bloggandet på riktigt mitt jobb

Jag ska erkänna en sak. Jag har stundtals känt mig lite bitter över den finlandssvenska blogosfären och min plats i den. Jag missunnar inte någon någonting, men med tanke på hur mycket hårt arbete jag lagt ner på mitt bloggande de senaste åren har det nog sugit ganska hårt att inte få någon cred för det. Inte ens bli omnämnd på finlandssvenska bloggalan förra året. Kände mig så dum som förväntat mig det. Kände mig så dum som redan köpt en klänning.

Sedan julen har jag verkligen puschat mig själv för att höja blicken och faktiskt våga tro att jag kan bli något utanför Österbotten och det har redan gett resultat.

Jag har tappert fortsätt bygga upp sidan. Inte haft en endaste bloggsvacka. Bara fortsatt leverera topp-klass-content i ur och skur. Delat med mig av både toppar och dalar i mitt privatliv. Brytt mig så jävla mycket om min blogg och läsarna.

Tänk att jag betalat konsulter för att berätta åt mig att jag borde lägga ner mina rockstjärnedrömmar och satsa på att utveckla min näthandel och butik istället. Tänk om jag skulle sätta lika mycket passion på den, min business? Men min intuition har sagt nej, och jag har följt mitt hjärta och fortsatt lägga tid och pengar på bloggen. Min lilla kvinnohobby. Idag är jag glad att jag gjort det. För jag kommer att få uppfylla några personliga drömmar nu tack vare det.

Nu har äntligen min satsning börjat leda till någonting! Någonting så kallat ”VETTIGT”. 🙂 Inte hemma i Finland (såklart), men nog i Sverige.

Som jag alltid intalat mig själv då det gått trögt; min blogg är en utmärkt CV på internet. Vad du söker – söker också dig – så se till att ha dina webbsidor i skick! 🙂

Tack vare bloggen har jag blivit headhuntad till flera roliga uppdrag i höst (alla kan jag inte kan avslöja ännu). Jag är också en av matkreatörerna på Kit.se nu. En annan stor sak som jag tänkte avslöja idag är att jag i september börjar receptblogga för ett svenskt magazin och jag kommer att få månadsbetalt för det. Jag är från och med i höst med andra ord en tvättäkta proffsbloggare!

Jag kommer också att få vara en av tidningens ambassadörer på olika events som de ordnar etc. Så det kommer att bli kul! Kommer att lära känna så många, nya människor 🙂

Jag tror detta kommer att ge min karriär en bra skjuts framåt – och det är också en av orsakerna till att jag känner mig pressad att sälja min butik nu. En hel värld av äventyr väntar på mig där ute! Jag vill inte vara låst någonstans. 

Det är verkligen #GOALZ att få blogga som jobb! Jag ska göra ett fenomenalt arbete och verkligen ta vara på chansen som jag fått. Jag ska göra ett namn för mig själv utanför Vasa genom min kreativitet och proffsighet! 

Vi får se vad som händer med min nuvarande blogg men jag tror nog att jag får behålla den som den är eftersom den nya är så pass nischad? Vill ju gärna ha ett ställe att skriva personliga texter på och jag vill kunna informera om vad som är på gång i mitt liv utanför köket… Det klarnar antagligen snart! 🙂

Nej, min blogg är inte årets någonting alls i Svenskfinland. Men jag är den första finlandssvenska bloggaren (så vitt jag vet) som blivit proffsbloggare i Sverige (utan att ens behöva sätta sin fot utanför Vasa) och det är ett pris som jag är jävligt stolt över. 44 thoughts on “Nu är bloggandet på riktigt mitt jobb”

 • Sååå kul! Grattis till dig! Känner precis samma som du skrivit, man måste tänka utanför boxen ibland och även jag har spännande saker att se fram emot till hösten inom bloggandet. hejja oss !<3

 • Åh vad kul för dig fina du.Grattis!!!Jag håller också på den svenska sidan alltså i Sverige.Känner mig mer bekväm där.Jag jobbar hårt i sociala medier för att kunna leva på bloggandet i framtiden.Önskar dug en fin sommar🌴🍀🌞

 • Grattis! Ibland är det så där – build it and they will come 🙂 själv funderade jag på att satsa stort på bloggen för sex år sedan. Men jag hade jättefå läsare och konstaterade att det kräver mycket arbete att få bloggen att lyfta riktigt rejält. Så jag har inte satsat på på min blogg.

   • Ha ha. Jag började som inredningsblogg, och eftersom jag gillar tidningen Sköna Hem ville jag ha något liknande. Men ”Sköna Dam” lät som det kunde betyda något snuskigt, så valde Fager Dam.

 • Wow, superbra jobbat Malin! Stort lycka till med allt och ska bli roligt att följa med fortsättningen också både med proffs bloggandet, butiksförsäljningen och allt annat! 😘

 • Jag pratade faktist igår om dig med en kollega. Hon är för övrigt inte alls insatt i bloggvärlden men hon o hennes barn har mycket allergier. Jag nämnde dig som finlandssvensk författare och bloggare o blev lite besviken faktist av att hon inte kände tkll ditt namn! Jag är så glad för din skull! Att du får dessa chanser för du har nog arbetat så hårt!! Du är verkligen värd all publicitet utanför österbotten. Grattis till dina nya äventyr och ditt jobb!! Skall bli spännande tills du avslöjar vilket magasin det är!!

  • Tack Mima! 🙂 Nå jag har ju inte sysslat med allergimat så länge så i den kategorin vet jag inte om jag känner mig stött av att vara okänd. Och jag har egentligen inte heller den aspirationen att bli KÄND utan jag vill bara vara framgångsrik. Det hjälper om man är känd.

 • Stort grattis!! Vilka roliga nyheter!! Det känns ju nog många gånger som att bloggvärlden i Finland enbart är till för de yngre, att dom äldre inte riktigt läses i samma utsträckning, medan i Sverige bloggar alla, både unga och gamla, större variation och att alla läser bloggar där (?). Sån bild har jag fått iaf.
  But you still going strong. 😉 Starkt jobbat!

  • Du har säkert rätt om den saken. Min bloggs målgrupp är äldre än mig själv och det är ibland svårt att nå dem eftersom många av mina största ”fans” här i ÖB inte ens har internet… Så de syns inte i min statistik.

 • Härligt! Du har jobbat hårt och du är värd framgångarna!
  Själv har jag inte ens blivit nominerad bland Finlandssvenska bloggare fastän många läsare tipsade om den och tyckte jag var värd pris för en personlig och öppen vardagsblogg. Jag som själv bott i Sverige känner att Svenskfinland på många sätt är för litet. Jag har drygt 10.000 läsare i månaden, vilket inte är fy skam, men antar att du har massor mer, och fler kunde man ha i Sverige.
  Svenskarna är öppnare med att kommentera och man peppar varandra på bloggarna – de elaka kommentarer jag har fått har kommit från Finland…
  Fortsätt kämpa, tro på dig själv – önskar dig all lycka <3

  • Tack Carita för din kommentar och pepp! Måste dock försiktigt fråga, om du är riktigt ärlig när du skriver 10.000 läsare i månaden? Jag har det i snitt ganska exakt nämligen… En snabb titt på bloggtoppen.fi visar att du har ganska stadigt strax under 4000 läsare per månad. Vilket verkligen inte är fy skam, så varför bre på? 🙂 Jag bara tycker inte att det är något att skojja om det här med siffror och dra ur hatten så där. Jag kämpar hårt för mina 10K.

 • Grattis Malin, du är verkligen värd detta. och jag kan berätta för dig att i Sverige är man mycket intresserad i att följa matbloggar, Själv är jag ingen proffsbloggare i den bemärkelsen att få betalt och strävar inte heller efter det, Men det skall du veta att både högskolor och speciellt restauranghögskolor och gastronomiska institut i Sverige använder sig av matbloggar som skriver i tidens anda och kommer du dig in bland dem så kommer du med i ett gäng som kan sägas vara samhällsbildande innanför gastronomi, och då får du en hel del gastronomistuderande elever automatiskt att läsa dina inlägg. Välkommen också in i den världen Malin.

  • Jag är så lycklig att få kombinera gastronomi och samhällsbildande! Trodde dock att det var en ensam stig som jag får harva på med ensam… Får ofta frågan om jag är ”kock på riktigt” pga det är så ovanligt att ”riktiga kockar” bloggar. Som att jag gjort en nedgradering då jag satsar på digitala forum.
   Det låter fantastiskt att detta uppmuntras på högskolorna i Sverige! Det hade jag ingen susning om.

 • Yes!!! You go girl. Har också börjat blicka mot andra sidan viken då det inte riktigt går att bygga upp något här.

 • Åh grattis!! Så otroligt roligt! Jag är så glad för din skull!
  Du är målmedveten och modig och sånt brukar löna sig i slutändan bara man har tålamod.
  All lycka till!
  Kram!

 • Tycker det är helt suveränt att du fått det hör uppdraget! För mig är du ju en rätt ny upptäckt men så ör den finlandssvenska bloggosfären inte riiktigt den jag rör mig i. Är väldigt förtjust i din uppriktighet och ditt sätt att skriva. Och jaa, så vill jag bara understryka att det där med att lyssna på sig shälv och vad som känns rätt, inte nog kan understrykas hur viktigt det är. Nör jag läste vad du skrev om konsulter och din butik och att gå sin egen väg så bara hoppade jag mentalt jämfota här i min soffa. Du kommer att skapa framgång i Sverige, jag vet det. Du har det där som inte alla har, det där helt egna och det syns i dina texter.

  Hoppas verkligen att du får hålla kvar din blogg, för jag har ju just hittat den och stortrivs med dina texter.

  You Go Girl!

  H. Carina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.