Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Mina naturligt glutenfria hotellfrallor

Hotellfrallor? Vad är det för namn på ett brödrecept riktigt? 🙂 Tja, det kom till på samma sätt som mina andra glutenfria brödrecept – i jakten på ett godare liv! Jag hade nyligen bott på hotell och kände verkligen en saknad efter de där varma, smöriga, nybakade frallorna och croissanterna som de andra gästerna njöt av på frukostbuffén medan jag knaprade glutenfritt knäckebröd. Inget fel på knäckebröd men; när det är semester är det semester. Ge hit SMÖRET!

Naturligt glutenfria croissanter har jag inte lyckats med ännu (en teknisk omöjlighet utan tillsatser känns det som) men smöriga, goa frallor kan jag erbjuda!

Receptet är ur min senaste bok Naturligt glutenfritt som bland annat finns att beställa på adlibris (adlink).

Degen görs på mjölkpulver och vatten istället för det vanliga, färsk mjölk. Jag gör degspadet på mjölkpulver eftersom jag genom olika experiment konstaterat att brödet blir saftigare då. Jag antar att det är därför det ofta finns mjölkpulver med i glutenfria mjölblandningar, men det är bara spekulationer… Det är också rätt praktiskt att ha i skafferiet när man bakar mycket.

Ytan på frallorna får man till genom att doppa de utbakade frallorna i vatten och sedan i en blandning av mjöl, gryn och frön. 

NATURLIGT GLUTENFRIA HOTELLFRALLOR

12 st

4 dl vatten
50 g (1 dl) mjölkpulver
100 g smör, rumstempererat
2 tsk salt
1 msk strösocker
1 dl psylliumfröskal (eller 2 msk psylliumfrömjöl aka fiberhusk)
100 g (2 dl) bovetemjöl, teff eller durra
100 g (2 dl) rismjöl eller majsmjöl (+ 1 dl till knådningen)
100 g (1 ¼ dl) potatismjöl
20 g (1 dl ) pofiber
1 tsk guarkärnmjöl 
1 påse torrjäst
2 ägg
frön till dekorering

1. Blanda hett vatten och mjölkpulver i en värmetålig skål. Rör ner smöret så att det smälter.
2. Häll upp mjölkspadet i en bunke och tillsätt salt, socker och psyllium.
3. Låt smeten svälla en stund medan du mäter upp de torra ingredienserna (inkl. torrjäst).
4. Blanda torra ingredienser i en skål och arbeta ner dem lite i taget i degen, jag rekommenderar hushållsassistent med degkrok.
5. När de torra ingredienserna är välblandade, tillsätt äggen och kör smeten ännu en stund i maskinen.
6. Tillsätt ytterligare 1 dl rismjöl på slutet så att degen släpper från bunkens kanter.
7. Låt degen jäsa i en halvtimme.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Baka ut degen på mjölat bakbord och forma degen till 12 st bullar.
10. Doppa toppen av varje bulle i kallt vatten och därefter i en skål med frön och mjöl.
11. Grädda frallorna i 15 minuter.



5 thoughts on “Mina naturligt glutenfria hotellfrallor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.