Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Hur jag lagt upp Google adsense på min blogg

Igår skrev jag inlägget; Tjäna pengar på din blogg. Det var flera av er som önskade mer information om hur jag reggat adsense-annonser här på min webbplats; så jag tänkte dra det lite kortfattat idag. Observera att jag absolut inte är någon expert på ämnet, jag har bara trixat mig fram och lärt mig vartefter.

Google adsense på bloggen

 

  • Du behöver skaffa google-konto och registrera dig för adsense (bli godkänd, verifierad som person och tillhandahålla kontaktuppgifter och bankkontonummer).
    Du måste godkänna googles policyn (inget stötande material, inte klicka själv på dina annonser etc).
  • Din webbplats/blogg måste ha originellt innehåll och ha tillräckligt med content-massa i form av text och bilder. Detta granskas när du registrerar dig.
    Jag blev inte godkänd första gången jag ansökte på grund av detta. Jag hade precis flyttat över min blogg till wordpress och fick som svar att jag inte hade tillräckligt mycket content för att bli godkänd (eh, what). Nå, efter några månader sökte jag på nytt och då godkändes bloggen. 
  • Din webbplats/blogg måste ha en cookie policy utskriven. Jag använder ett wordpress-plugin som heter Cookie Notice som ploppar upp längst ner på min sida. En kaka (eller cookie) är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att få spara på din dator. Kakor används på många webbplatser för att ge en besökare tillgång till olika funktioner. Det går att använda informationen i kakan för att följa hur användare surfar. Enligt lagen om elektronisk kommunikation ska alla som besöker en webbplats med kakor få tillgång till information om att webbplatsen innehåller kakor och ändamålet med användningen av kakor. Besökaren ska också lämna sitt samtycke till att kakor används.
  • Du bloggar på en domän som du äger, alltså inte på någon bloggportal som nouw, blogg,se, devote.se, wordpress.com, blogspot osv. På din domän kan du använda vilket CMS (publiceringssystem) du vill, tex WordPress.org, Drupal eller EpiServer.Jag använder wordpress.org som CMS och min bloggs server ligger på one.com. Med wordpress kan man installera smarta plugin och verkligen skräddarsy sin webbplats på ett enkelt sätt. Det gillar jag! 🙂 Jag vill också kunna gå in i kodningarna och fixa till små enkla saker om det behövs, det gör jag på one.com där alla filer ligger. Obs! Kom ihåg att wordpress.com är en bloggportal, wordpress.org är ett CMS.  
  • Sen är det bara att börja lägga in annonserna. Jag har inte satt så mycket tid på detta utan lagt in en kod som styr upp annonserna automatiskt både på mobil och dator. Jag har alltså inte tänkt så mycket på hur och var jag vill ha dem alls. Det var en av orsakerna till att jag övergick från klassisk blogg-design till responsivt magazine. Annonserna smälter in mycket lättare nu och hittar ”plats” på ett bättre sätt. I min förra design såg det så rörigt ut och de klämde in sig på så konstiga ställen! Gillade inte det. 

 

Hoppas ni blev lite klokare! Om inte – fråga 😉Kommentera

E-postadressen publiceras inte.