Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Svar på frågestund del 2

Råkade vara i Stockholm nu när du var i Helsingfors, väldigt synd för hade annars gärna kommit på evenemanget! Hade varit kul att få höra dina svar på frågorna 12,13,14 och 16 🙂

No worries! Här kommer svaren:

 

Vad betyder bloggen för dig?

Ja-a 🙂 Varje morgon efter frukost startar jag hemma-datorn och börjar jobba med min blogg. Skriver utkast (jag kanske fick någon bra idé under natten som jag ska skriva ut senare), svarar på kommentarer, förbättrar innehållet. Funderar på sökmotoroptimering och annonsupplägg. Väljer vilka recept jag ska lyfta upp min facebooksida ”Malins mat” och vilka som ska publiceras på finska på ”Rakkaudella, Malin”. Ni märker det inte på startsidan men jag kör en finsk receptblogg under samma domän under kategorin ”Gluteeniton ruokablogi”. Det funkar bra, tycker jag.  

Jag håller också på att systematiskt gå igenom alla de äldre matrecept som behöver piffas till för att passa det nya magazine- formatet här. Av praktiska skäl borde jag schemalägga mina inlägg men jag tycker om att ha en daglig rutin och jobba i realtid.  

Men som svar på frågan; väldigt mycket. Bloggen ger mig så mycket både professionellt och privat. Den är navet i allt jag gör. 

 

Hur ser du på den bloggmarknaden i Finland? Tror du det finns möjligheter att leva på bloggen?

Det är klart att det går! Låt ingen inbilla dig något annat. 🙂

Men det kräver sin företagare att lyckas med det precis som vilken business som helst.

 

Hur hittar du inspiration till bloggen?

Jag läser andras bloggar och pinterestar mycket.
Det är för övrigt ganska tacksamt att skriva om många ämnen. Har jag ingen lust att skriva om mat kan jag alltid skriva något personligt om vad som händer i mitt liv eller skriva en bloggartikel, typ ”dagens plock” då jag visar upp produkter som jag fönstershoppat hos någon site … och så vidare.

 

Den senaste tiden har bloggar börjat figurera mer hos våra mediehus och många har valt (eller blivit valda) att börja blogga på dessa sidor. Hur tänker du kring det?

Har du själv funderat på/blivit tillfrågad att ansluta till t.ex. Sevendays? Varför/varför inte?

 

Jo jag har varit med. I början tyckte jag att det var en kul grej, absolut. Och jag ville också vara med på det ”nya”. Äntligen händer det nåt i mediebranschen, kände jag! Jag gick med och lanserade en separat videoblogg för sevendays. Den var ganska skit, jag erkänner det, men jag satte mycket tid på det och jag hade höga ambitioner redan från början. Det blev också startskottet till min karriär som video content producer; som jag kort därpå började göra via mitt företag för bl.a Snellmans produkter. Det var också en av orsakerna till att jag slutade vlogga på Sevendays. Det hade blivit en intressekonflikt med tiden angående kunduppdrag vad som hör till mig och vad som hör till vloggen.

Jag minns att det kändes bra att få ”äran” att bli upplyft där på sajten. Men ni ska veta att sånt svalnar väldigt fort. Glansen försvinner och luften går ur ballongen. När dammet lagt sig började jag ifrågasätta hela grejjen med mediahus som bloggportaler och min inblandning i dem. Och det här är inte kritik från min sida, jag bara svarar på frågan varför jag inte vill blogga för dem.

Det är väldigt smart av mediahusen att köra med den här modellen, egentligen. De behöver sälja annonser på webben för att överleva och de behöver en livskraftig sajt som driver in trafik för att få intäkter. Då anlitas bloggare för att skapa innehåll och locka läsare. 

 

Här i Österbotten verkar det som att mediahusen gör det med framgång också, i alla fall enligt senaste rapporter.

Över förväntningarna för HSS Media

Trots kärva tider i mediebranschen visar österbottniska HSS Media upp goda resultat. Förra året gjorde tidningsbolaget en rörelsevinst på 1,2 miljoner euro. Bolagets försäljning har löpt bättre, samtidigt som lyckade inbesparningar har gjorts. Dessutom har litet högre prenumerationsavgifter gynnat resultatet. Förlusten av pappersprenumeranter har fortsatt, men mattats av en aning. Förra året förlorade HSS drygt 2 000 pappersprenumeranter. Däremot har e-tidningsprenumeranterna ökat med 40 procent och satsningen på bloggportalen Sevendays har visat sig vara ett lyckat drag. Källa: Yle

 

Ett lyckat drag, ja. Men hur mycket av den ekonomiska kakan får bloggarna som tack för Sevendays framgång? Har bloggarna insyn i sajtens framgångar öht? Får de se resultat och balansrapporter? Vem får vinsten på 1,2 mille? Och hur i världen får de bloggarna att ställa upp? Jag har inte insyn i det här gänget längre så jag har ingen aning.

Men en sak vet jag. Det finns inte något som heter ”gratis synlighet”. Allt kostar. Om inte pengar så TID. And time is money, as you know. När du går med på att blogga på en site så värvar (läs säljer) du dina läsare, din tid och ditt varumärke till dem. Om ersättningen för det är 0 euro i månaden? Tja, då gör jag hellre min egen grej. 

Jag är hellre en liten bloggare som tjänar en liten hacka på bloggen varje månad  än en storbloggare som gör det för assigt. Just saying. 

Jag tycker alla bloggare får göra som de vill, inget snack om saken. Jag tycker bara att man ska vara medveten om vad man gör. Vill man vara med och bygga upp en vinstinbringande portal utan att få betalt för det alls? Mitt svar är NEJ. Om ditt svar är JA, fortsätt för all del. Det tar inte bort något från mig. Men det är dåligt för branschen överlag. Bloggbranschen. 

Låt oss leka med den här tanken; vad skulle hända om alla bloggare bara slutade skriva gratis? Vad skulle hända? Ganska mycket, tror jag. Vi skulle börja få betalt.

Det är bevisat att bloggare har fler läsare än många tidningar och vi kunde lätt överleva på egen hand i dagens media utan traditionella mediers inblandning. Trafik är business! Bloggandet kommer inte bara att dö ut, det bara ändrar form. Åt vilket håll vill vi att det ska gå? 

Jag tycker i alla fall att det mest rättvisa vore att bloggare fick betalt per sidvisningar. Eller i alla fall fick någon sorts bonus i efterskott baserat på sajtens resultat. Men det kanske Sevendays bloggare får? Jag har ingen aning, jag bara spekulerar. Ratata’s upplägg har jag ingen aning om heller. Kan bara prata av egen erfarenhet och min logiska slutledningsförmåga.  

Hoppas att jag svarade på frågan. 

 

 

 4 thoughts on “Svar på frågestund del 2”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.