Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Läsarfråga om rågmalt

Hej, tänkte baka din skärgårdskavring i helgen o var i affären för att handla.

Hittade inte Rågmalt o det var inget heller som ICA hade i sitt sortiment.

Kan jag ersätta denna produkt med ngt annat eller var kan jag handla den? 

Svar:
Oj, jag förstår att ”rågmalt” orsakar huvudbry för mina svenska läsare! Jag ska försöka förklara!

Här i Finland (där jag bor) är rågmalt vanligt i mataffärerna och det säljs på påse precis som rågmjöl. Det kallas också brödmalt eller memma-malt. Jag har förstått att denna produkt inte är vanlig i Sverige. Efter en snabb googling hittade jag produkten i en webshop i Sverige, länk. Men vill du inte köpa online så finns det andra metoder att ta till för att få till den där mustiga maltsmaken som gör kavringen så god.

Jag rekommenderar att du byter ut rågmalt i receptet till vanligt rågmjöl och istället kompenserar för maltsmaken genom att krydda med vörtmix eller liknande smaksättning för vörtbröd. Vörtkryddor är faktiskt något som vi saknar här i Finland, så bra för er! 🙂

Ett annat tips jag hört är att koka ner öl till sirap och tillsätta det i degspadet liksom vanlig sirap. Man kan också använda brödsirap (dansukker) som innehåller lite malt. 

Lycka till!

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte.