Naturligt glutenfria recept & personlig blogg

Ljuvlig glutenfri moussetårta smaksatt med havtornscurd

Det är kanske ingen hemlighet att jag tycker om att smaksätta tårtor och desserter med lemoncurd. Jag tycker att det är en alldeles ypperlig smakbrytare i söta tårtor och så är det ju väldans gott också. 🙂 I den här moussetårtan byter jag dock ut citronen till förmån för skärgårdens guld; nordens citrus: råpressad havtornssaft! Tårtan är helt glutenfri och finns att beskåda i min nya kokbok; Naturligt glutenfritt.

Fler recept med havtorn 
havtornsmousse | havtornsfromage | Ingefärsshot med havtorn Moussetårtan med havtorn

MOUSSETÅRTA MED MANDELBOTTEN OCH HAVTORNSCURD

Havtornscurd:
2 dl osockrad havtornssaft
4 dl florsocker
2 ägg
70 g smör

Botten:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1 krm salt
1 krm vaniljpulver

Mousse:
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
1 burk mascarponeost (250g)
4 dl vispgrädde
2 msk havtornssaft

Havtornscurd:
1. Blanda havtornssaft, florsocker och ägg i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknar. Det får inte koka.
2. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna.
Obs! Ta undan ca 1 dl havtornscurd till dekorering, resten används för att smaksätta moussen.

Havtornscurd

 

Botten:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och sirap pösigt.
3. Rör ner äggen.
4. Blanda mandelmjöl, salt och vaniljpulver och tillsätt mjölblandningen i smeten.
5. Bred ut massan i en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter med bakplåtspapper i bottnen.
6. Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.
7. Lossa kanten från formen och diska den. Sätt sedan tillbaka kanten, med kakbotten i formen.

Mousse:
1. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
2. Vispa äggulor, florsocker och mascarponeost luftigt i en skål.
3. Vispa grädden krämig i en annan skål.
4. Värm cirka 2 msk havtornssaft i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt dem i kastrullen. Låt dem smälta på svag värme och låt sedan svalna något.
5. Rör ner gelatinblandningen i en fin stråle i havtornscurden som du därefter rör ner i ägg-mascarponesmeten.
6. Slutligen vänder du ner grädden i smeten och rör den slät med svepande tag.
7. Häll upp moussen i kakformen ovanpå mandelbottnen. Dekorera ytan med resterande havtornscurd.

Låt tårtan stelna minst 4 timmar i kylskåp, tills moussen blivit fast. Det går också att förbereda tårtan och frysa in den. Tänk då på att ta fram den i god tid för den ska hinna tina upp före serveringen. Dekorera med hackad mörk choklad.

Boken kan köpas på Adlibris!

Mina svenska läsare hittar boken HÄR
och mina finlandssvenska läsare HÄR.

Boken finns också översatt till finska, med titeln Rakkaudella, Malin HÄR.
*Adlinks*



Kommentera

E-postadressen publiceras inte.