Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Guarkärnmjöl

Annons för mitt företag Malin’s Foodie Living

I min glutenfria kokbok har flera av er noterat att jag använder mig av något som heter guarkärnmjöl när jag bakar bröddegar och bullar. Många undrar vad det är för något och var man får tag på det.

Det är alltså frågan om ett mjöl som framställs av frövitan hos ärtväxten guar och på samma sätt som till exempel psyllium fungerar det som substitut för gluten i bakning.

Why You Should Be Taking Guar Gum for Better Health Reader’s digest 

Guarkärnmjöl är ett naturligt glutenfritt förtjockningsmedel med neutral smak och doft och du har antagligen ätit det många gånger redan i produkter som glass och matlagningsgrädde. Det är verkligen inga konstigheter med detta. Jag hoppas att ni inte blir avskräckta i framtiden när jag använder det i mina recept. 🙂 

Du använder mjölet (pulvret) på samma sätt och med samma dosering som xantangummi. Jag tål av någon anledning inte alls xantangummi, vilket jag skrivit om här, och eftersom jag också helst använder naturligt framställda ingredienser framom syntetiska grejjer (brr) är ekologiskt guarkärnmjöl helt enkelt min grej. Rekommenderar det varmt! I bulldegen framför allt använder jag det så att bullarna ska gå att forma och fylla någorlunda. På bilden nedan: jordgubbsbullar

Tips! I länken under bilden, Reader’s digest , berättas det om att guarkärnmjöl faktiskt är riktigt nyttigt också (det håller forskare i Finland med om) så läs gärna igenom texten där. Men som med alla sorters fibertillskott är det viktigt att dricka mycket vatten när man äter dem, annars kan man få magknip…

Guarkärnmjöl finns tyvärr inte i vanliga matbutiker (ännu) men jag har hittills beställt på nätet. Idag fick jag faktiskt in en större beställning guarkärnmjöl till min butik i Vasa så om ni är intresserade av att testa det i era glutenfria recept finns det alltså i lager. 🙂 Bor du inte i Vasa kan du handla det i min webshop. 

 Kommentera

E-postadressen publiceras inte.