Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Till Helsingfors på frukost och sen hem igen

Ja, med den rubriken kunde jag ju lätt sammanfatta min senaste lördag. Men så nonchalant tänker jag inte vara! Klart att ni ska få en full rapport.

7 h i tåg för 4 h i Helsingfors blev dagens saldo. Åkte 06:50 och var hemma igen strax efter kl 18. Lite segt. Men det var det värt! Fick göra nya bekantskaper med andra finlandssvenska bloggare i Helsingfors och så fick jag äta god frukost också. 

Det hör fortfarande inte till vardagligheterna att jag åker på blixtvisiter till huvudstaden även om det händer allt oftare… Speciellt denna månad! Jag hoppar på tåget ner till Helsingfors igen to-fre denna vecka för att gå på ledarskapsutbildning i två dagar. Det ska bli intressant att träffa alla fellow adepter igen! Denna gång tonar jag ner litet på divalaterna och låter mig inkvarteras på omena hotelli som vanliga dödliga. Men mer om den resan (och allt kul vi fått lära oss) får ni läsa nästa helg.

Jag var alltså denna lördag i fråga inbjuden att snacka om min bok, mat, karriär och bloggande under en frukost som ordnades av förlaget och bloggportalen Ratata. Eventet ordnades på en liten restaurang/butik/cafe med det passande namnet MAT. Tänker nu dela med mig av några bilder som den talangfulla JULIA (Grön i Åbo) tagit:

Jag och Jenna (Ratatas evenemangsansvarig, bloggen Arts and other drugs).

 

Jennas bild. Älskar att jag ser så jäkla ondsint ut. Det är mina smala ögon som gör det, tror jag. Haha! Testa själv att äta frukost, svara på kniviga intervjufrågor och bli fotograferad på samma gång efter att ha vaknat kl 05 och åkt tåg hela morgonen. TESTA! 😀 Nä men vad jag vet uppträdde jag civiliserat? 🙂 Jenna beskrev mig i sin blogg som cool. Hanna skrev att jag var precis så vass, smart och trevlig som hon hade föreställt sig. Hon tog också världens finaste bild på min bok sen:

Jag svarar alltid ärligt på frågor. Jag utgår ifrån tanken att vill man inte veta svaret ska man inte fråga heller! Jag orkar inte tänka igenom vem som sitter vid bordet och eventuellt kan ta illa vid sig av mina svar. Jag tänker specifikt på frågan om vad jag anser om mediahusens bloggportaler och varför jag inte vill blogga åt dem. Full Jörn Donner från mig alltså, hela frukosten. Och att jag inte tycker att vi ska gräma oss så mycket över den minskade sammanhållningen bloggare emellen för det är ändå för läsarna vi skriver, inte för varandra.

Det var först på tåget hem som tanken slog mig att detta kanske inte var de mest politiskt korrekta åsikterna att ha på en bloggportals event. Pah. Men min andra tanken var samtidigt; har Jörn Donner ångest över det han sagt på sina föredrag på vägen hem från tåget? Knappast. Han har ju bara svarat ärligt. Så varför ska jag? Ångest kan man ju ha ifall man ljuger, tycker jag. Då först är det befogat. 

Frågorna hade jag fått på förhand och jag gjorde mitt bästa att svara på dem, men det var svårt att ge korta och koncisa svar! Egentligen skulle varje fråga kunna generera en bok av mig. Men eftersom jag inte har några planer på att skriva en roman, men jag ändå VILL svara på frågorna i textformat kan ni väl hjälpa mig att välja ut några? Tänker att det kunde vara kul för er som inte hade möjlighet att komma och höra mig prata mellan tuggorna på frukosteventet att istället få läsa svaren på bloggen.

Jag numrerar frågorna här nedan. Skriv i kommentarsfältet vilka du vill att jag skriver inlägg på ( 1, 2 och 3) så ska jag göra det. Det som du finner mest intressant!


AMANDAS FRÅGOR

1. Ditt liv och ditt jobb kretsar kring mat. Vad betyder mat för dig och hur kom du in på temat?

2. Mat är personligt och känsligt för många. Mat väcker tankar om hälsa, ätstörningar, etik, trender osv. Hur är det att jobba med något som alla har åsikter om?

3. Du är väldigt personlig både på din blogg och i dina böcker, hur är det att utgå från sig själv på ett professionellt plan? Har du någon gång känt att jobbet blivit för privat?

4. Det här är en bok med ett specifikt tema. Varför blev det just en sådan här bok?

5. Berätta om din matfilosofi och varför du valt att göra glutenfri mat.

6. Vem är den här boken riktad till?

7. Du har gett ut böcker på eget förlag tidigare. Varför valde du att skicka in manus till ett förlag den här gången?

8. Vad har varit annorlunda i arbetet med den här boken?

9. Vad har du för planer för framtiden?

JENNAS FRÅGOR

10. Du har varit väldigt öppen i bloggen, hur tänker du kring det?

11. Jantelagen i svenskfinland och framförallt Österbotten är väldigt närvarande. Hur har detta påverkat dig karriärsmässigt?

12. Vad betyder bloggen för dig?

13. Hur ser du på den bloggmarknaden i Finland? Tror du det finns möjligheter att leva på bloggen?

14. Hur hittar du inspiration till bloggen?

15. Vilka finlandssvenska bloggar läser du?

16. Den senaste tiden har bloggar börjat figurera mer hos våra mediehus och många har valt (eller blivit valda) att börja blogga på dessa sidor. Hur tänker du kring det? Har du själv funderat på/blivit tillfrågad att ansluta till t.ex. Sevendays? Varför/varför inte?

17. Hur upplever du samhörigheten i bloggvärlden?

18. Vad ångrar du att du skrivit? Har du raderat gamla inlägg? Varför?

19. Ser du bloggen som en viktigt del av din karriär? Varför/varför inte?


Efter frukosteventet hann jag gå en stund på stan. Gick in på akademiska bokhandeln och hittade min bok där på bästa bordet! Det kändes bra! Minns att jag kämpade hårt för att få in min förra bok där back in the days och nu gick ju allt så enkelt och smidigt. 6 thoughts on “Till Helsingfors på frukost och sen hem igen”

  • Råkade vara i Stockholm nu när du var i Helsingfors, väldigt synd för hade annars gärna kommit på evenemanget! Hade varit kul att få höra dina svar på frågorna 12,13,14 och 16 🙂

    • Jo! Det var ett mysigt litet ställe, rekommenderas. 🙂 Hm, jag borde kanske skriva ett inlägg om de där känslorna. Det kändes faktiskt inte så värst mycket! Poängen är alltså att resan dit är mer hisnande och spännande än verkligheten sen. Det blir liksom mest en känsla av neutralt konstaterande, inte något direkt lyckorus. Men i något skede fick bara tanken på det samma mig att rysa av lycka. Så att. Kände mig mest nöjd bara. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.