Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Goda spett med mini-hasselbackpotatisar och tre sorters korvar

Från sparris till korv! Är man flexitarian så är man.

Igår publicerade jag mitt bidrag till månadens gröna och idag blir det ännu ett svar på en kreativ utmaning! Finska köttförädlaren Snellman ordnar nämligen en tävling för matbloggare och jag kunde inte låta bli att vara med.

Disclaimer: Jag fick ett presentkort för att köpa korvarna för, resten av råvarorna har jag införskaffat själv och jag får ingen lön för arbetet. 

Det handlar alltså om en recepttävling med syfte att hitta nya läckra recept utan tillsatser. Förutom att recepten inte ska innehålla några tillsatser ska de också så långt som möjligt vara tillredda av finska rena råvaror och innehålla någon av Snellmans All Natural-korvar. Först röstar allmänheten fram 3 finalister (mer om det senare). En jury, som består av Snellmans personal, betsämmer sen vem som vinner. 

Mitt bidrag är verkligen supersimpelt, men också supergott! Jag valde att använda enkla råvaror som nypotatis (från Åland, här uppe i Sibiren skördar vi tyvärr nypotatis väldigt sent), körsbärstomater, korv och smör.

Har alltid velat göra mini-hasselbackpotatis på spett och se där, det gick ju hur bra som helst. Man trär först på dem råa och SEN snittar man. Då hålls de bra på!

Som ni märker har jag tillrett spetten i ugnen och inte på grillen.

Vill du ändå göra dem på grillen rekommenderar jag ”ugnsmetoden”! Alltså; att grilla spetten snabbt på båda sidor så de får färg, föra över i en grillform, pensla potatisarna med smör, krydda, lägga formen på grillen igen och lägga på locket så att du får en ugns-effekt inne i grillen. Varför? 1. Om du inte har en form kommer smöret att rinna ner i grillen (och antagligen fatta eld) och 2. potatisarna blir antagligen inte genomstekta på direkt grillning… Så ni vet! Jag tycker inte att man ska lägga ”locket på” i någon situation i livet men då det gäller dessa hasselbackpotatisar gör jag ett undantag. 

Så här gör du mina spett i ugnen:

ALL NATURAL KORVSPETT MED MINI-HASSELBACKPOTATISAR

Du behöver
1 förpackning All Natural Salsiccia & Merguez -spettkorv
1 förpackning All Natural Grillkorv, i skivor
Träspett, blötlagda
körsbärstomater
nypotatisar, små och råa
Smält smör
torkade örter
Salt, peppar

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Trä korvar, tomater och tvättade nypotatisar på spetten. Tips! De hårda potatisarna går lättare att föra fram spetten om du först snurrar potatisen några varv på pinnen och sen puffar fram dem.
  2. Skär fina skåror på ovansidan av potatisarna, så djupt att kniven tar i pinnen. Pensla med smält smör och strö över torkade örter, salt och peppar. 
  3. Stek spetten i ugnen på 200 C i ca 15 minuter. Efter halva tiden kan du byta plats på dem i formen så att de tar upp stekspadet från korvarna bättre. 
  4. Servera som de är med lite goda tillbehör och dippar! Jag kan rekommendera paprikasylt!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.