Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Månadens gröna: Sparris

Igår unnade jag mig lite kökstid (låter helknasigt, jag vet). Men då jag är ledig vill jag liksom passa på och laga mat i lugn och ro utan stress. Jag kommer ikapp mig själv i köket på söndagar. Känns bra.

Jag såg att temat för månadens gröna denna månad är SPARRIS. Det fick bli temat för min söndagslunch också! Jag gick alltså och köpte sådana och fräste dem krispiga i smör. Som ett sorts försök till gröna hotdogs (visuellt i alla fall) valde jag att servera sparrisarna som fyllning i bakad potatis…

Sparrisarna toppade jag med hemlagad hollandaise med massor av citron. Jag hade dock inte räknat med att potatisarna skulle vara så förbaskat HETA inuti så tyvärr efterkokade min hollandaise I POTATISEN och blev tjockare än vad den egentligen ska vara. Meeen den skar sig i alla fall inte. Tur. 

Potatisarna är röda rosamundapotäter (fniss, älskar ordet potäter) som jag paketerat in i aluminiumfolie och bakat direkt på gallret i ugnen. Man kan hugga dem litet lätt innan med en liten kniv. Risk för att känna sin inre mördare tränga fram dock! Man får faktiskt ta i litet för att kniven ska tränga ner i de hårda potatisarna… därav den ondsinta stämningen.

Det gröna i skålen till höger (som jag klippt och strött över rätten) är min senaste passion i livet. Groddade chiafrön! Eller ”chia-krasse” som jag kallar det.

Det är helt enkelt vanliga chiafrön som jag strött över ett fuktat hushållspapper och således odlat upp på köksbänken. De är verkligen sååå lätt att göra. Det enda man behöver göra är att se till att pappret alltid är fuktigt och invänta magin.

Efter typ en och en halv vecka har du färdig krasse att klippa över avokadomackan eller vad som helst annat. Najs eller hur?4 thoughts on “Månadens gröna: Sparris”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.