Naturligt glutenfria recept & personlig blogg

Meatless Meatballs : vegetariska köttbullar

Är det något jag inte kan få nog av att tillverka så är det vegetariska biffar. Varje gång jag hittar på något nytt så kommer jag på 10 olika sätt jag kunde ha gjort istället. Hah! Även detta. Mitt senaste recept är ett försök till italienska köttbullar där jag ersatt köttet med stekt svamp. Ingredienslistan utgår väldigt långt ifrån vad jag råkade ha hemma i skafferiet så följ det inte allt för slaviskt. Släng dit egna grejjer 😉

 

Jag har (som ni kanske märker) gjort det riktigt enkelt för mig denna gång. Jag struntade i färsk lök och vitlök och såsen, tja den är färdig köpt på burk! Som kryddning har jag pinsamt nog valt att använda helt vanlig köttfärskrydda (!!) men jag räddar ändå min kock-heder med att nonchalant skvätta dyyyyr balsamvinäger i stekpannan. Men har du inte balsamvinäger (eller why not rödvin) hemma kan du lika gärna använda sojasås. 

MALIN’S MEATLESS MEATBALLS

2 askar ekologisk shiitakesvamp a’100g = 200g 
1 dl fibrex
1 dl vatten
2 ägg
2 tsk köttfärskrydda
1 msk senap
1 dl färsk persilja, hackad
1 dl hackade cashewnötter
olivolja till stekning
salt, peppar
0,5 dl balsamvinäger

1 burk ekologisk pastasås
spaghetti till servering

1. Skär svamparna i mindre bitar.
2. Blanda fibrex, vatten, ägg, köttfärskrydda och senap i en stor skål. Ställ åt sidan.
3. Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja. Stek svamparna mjuka på medelvärme i ca 2 minuter. Salta och peppra.
4. Häll balsamvinäger över svamparna och rör om. Ta stekpannan från värmen och låt svamparna svalna innan du rör ner dem i fibrex-smeten.
5. Tillsätt färsk persilja och cashewnötter i smeten och rör om väl. Låt smeten gotta sig en stund (om du hinner).
6. Forma smeten till bullar och stek dem gyllenbruna på båda sidorna.
7. Häll över tomatsås och lite vatten, låt småputtra i en minut.
8. Servera med nykokt spaghetti och ev. riven parmesan.

Kolla hur jag gjorde i denna video!


 



Kommentera

E-postadressen publiceras inte.