Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

En ny affärsidé

Jag har ett nytt projekt på gång och jag tänkte bolla mina tankar med er.

Jag borde inte yppa något sådant här på bloggen nu när jag aktuell med en ny kokbok. Det smarta vore såklart att rikta allt ljus på nya boken och inte förvirra er läsare med något nytt. Men, men, men… jag tänker göra det ändå! Förvirra er! Haha. YOLO!

Nej men jag vill inte förvirra alls. Bara hjälpa till.

Nya boken är klar nu. Dags att tänka på nästa ”grej”. Nästa bok. Men med handen på hjärtat så är jag mycket tveksam till att göra fler tryckta böcker. Jag får ångest av bara tanken. Inte för att jag är otacksam eller nåt, eller att det på något sätt varit problem med senaste bokprojektet – det bara passar inte mitt sätt att jobba. Samtidigt är jag nästan desperat efter att få göra något nytt matprojekt.

Under den senaste tiden har jag varit lite deppad. Lite mer frustrerad än vanligt. Jag har försökt ignorera detta faktum en tid – men jag måste söka nya vägar och arbetssätt för att trivas. Jag har byggt mina drömmar på fel saker. En del samarbeten har helt kollapsat (av orsaker som jag inte kan påverka) och det har varit tufft att smälta att det inte blivit av. Jag som planerat och framförallt drömt så mycket om framtiden med de jobben i åtanke. Det har varit en svår vinter, men samtidigt bra, för jag har insett ett och annat om mig själv och vad jag vill göra i min karriär. Och nu känner jag mig så glad, lättad och inspirerad igen när jag har en ny plan framåt.

Det är så otroligt uppenbart att jag ska jobba ensam. Med allt.
Livet fullkomligen skriker det i örat på mig.

Att känna sig understimulerad är också en typ av stress, i andra änden av utbrändhet kanske. När jag till exempel säger att ”jag mår dåligt” antar folk att jag har för mycket att göra och behöver lite ledigt. För visst, jag är en företagare med många järn i elden utifrån sett. Men inte ifrån mitt perspektiv.
När jag svarar att ”njah… problemet är snarare att jag har för LITE att göra” tittar de oförstående på mig. Ingen tror på mig då jag säger att jag är uttråkad. Men så här är det. Jag är en sjukt produktiv person och jag känner att jag kunde göra SÅ MYCKET MER och i MYCKET SNABBARE TAKT. Jag känner också att jag är mycket mer intresserad av jobba med webb än med print. Och jag har alla verktyg jag behöver för att jobba digitalt. Så varför inte bara följa mitt hjärta och KÖRA PÅ?


Min affärsidé är alltså att publicera en serie av icke-pretentiösa e-böcker i snabb takt. Temaböcker i enbart digitalt format.

Jag tänker skapa tema-böcker som löser problem. 
Denna bloggens recept och tryckta böckerna är skrivna utifrån mig och mina intressen – och så kommer det självklart att förbli.
De digitala publikationerna däremot kommer att skräddarsys efter att lösa ERA problem. NU DIREKT.

Mindre tjafs – mera mat!
Tänk om du kunde önska dig en kokbok med ett visst tema och inom kort tid skulle den boken finnas.  Hurudana teman skulle du önska dig? Vegansk jul? Sockerfritt kalas? Bara det kommande temat är fastslaget, följande e-böckers innehåll förblir hemliga (och påverkbara).

Genom att ge ut förenklade e-böcker med tydliga syften kan jag hänga med i trenderna när de uppstår och verkligen tillgodose marknaden på ett snabbt och praktiskt sätt. Kunden betalar för recepten, inte något annat.  Föredrar du recept på papper som du kan smutsa ner i köket (I do) så är det ju faktiskt bara att printa ut boken… Ännu ett skäl till en mer avskalad design. 🙂

Från 1 bok vartannat år till 6 böcker i året!
Min plan är att lansera en ny bok med ca 20 recept varannan månad. Du laddar ner den lika enkelt som en app och för priset av en vanlig app. Vill inte skriva ut den exakta summan ännu men garanterat under 10 €.


Så, vad tycker ni om det här? Och vad är era önskemål?
Första temaboken lanseras i slutet av maj.

 21 thoughts on “En ny affärsidé”

 • Intressant tanke! 🙂 jag föredrar som du recept i pappersformat, just för att jag klåttar så myki, hehe. Men använder oxå massa recept från nätet vilket gör att jag har plattan i köket oxå, brukar bara försöka ställa den upp på nåt så att ja i t kan klåtta på den ?
  Så mycket intressant idé med tema e-böcker!

 • Kul idé! Till vardags bär jag hem maletköttlåda på maletköttlåda, men det blir sällan annat än köttfärssås, köttbullar eller makaronilåda. Tjugo enkla recept med snabb och smidig vardagsmat på köttfärs tycker jag vore toppen!

 • Kul idé! Jag kom genast på en massa teman jag skulle vilja ha digitala på: vegetarisk lchf (som INTE är bara sallad!), för att jag mår bra av lchf men precis som många andra vill minska min köttkonsumtion; goda fiskrätter som inte känns sjuttiotal; enkel men lyxig bjudmat då man är barnfamilj och bara bjuder andra barnfamiljer på middag; en kokbok per säsong under ett år så att man kan äta säsongsfärskt och klimatsmart; mat att göra utomhus på vandringar och matsäcksmat/lunchlådor i allmänhet.

  • Vegetarisk lchf är absolut något jag skulle vilja utveckla mig inom! Bra idé! Fisk är också ett något jag måste ta mig an. GODA FIKSRÄTTER SOM INTE KÄNNS SJUTTIOTAL. Är det inte en fantastisk rubrik så SÄG? Purjolök, aromatsalt och citronpeppar är bannlyst! Bjudmat för barnfamiljer, bra. Säsongsböcker, kanske (det är lite för brett tema). Men ska grunna på det! Absolut en piknik-bok också.

 • Små läckra snygga enkla salta o söta till student&sommarkalas. (Isf smörgåstårta o prinsesstårta…) ?

 • Jag tycker det är en strålande idé. I mitt kök finns oskojat minst 50 kokböcker. Varje gång jag lagar mat söker jag recepten på nätet ändå, det är bekvämt och det går snabbt. Min son följer enbart kockar på youtube och han gör gudomlig mat. I restaurangen på Rosenlund söker kockarna ofta inspiration men mer sällan i kokböcker. Världen blir allt mer digital så villa man ta del av publiken är det där man söker dem. Speciellt du som har massor av glutenfria härliga recept och mycket annat också. Jag har ofta sparat dina digitala recept men hittar aldrig gamla klipp ur ÖT eller söker i kokböcker.

  • Tack Marika! Jag läser själv aldrig kokböcker heller. I alla fall inte för recepten utan snarare för inspiration till egna böcker… Jag säljer alltid bort de jag handlat. Har kanske 3 st just nu. Fniss 🙂 Webben rulez.

   • Vad roligt. Det är alltid så svårt att kombinera ägg-, soja, mjölkallergi tillsammans med glutenfritt. Recepten som jag har hittat som är ägg- och mjölkfri så innehåller för det mesta sojaprodukter.

 • Hej Malin! Vilken bra idé! Jag letar speciellt efter rätter utan salt, helst även utan en massa socker och fett, i princip helt omöjligt att hitta om man är ute och äter (om man inte tar en sallad utan vare sig dressing eller protein)! Har fått många veganska rätter indränkta i olja och salt eller socker och undrar varför de inte kunnat låta råvarorna tala för sig själva…
  Gillar även idén att laga mat med råvaror (frukt och grönt) efter säsongen!
  Lycka till!

 • Ordnar ofta stora kalas där många av gästerna är barnfamiljer och det finns ofta en stor variation av matallergier, så som socker (fruktos) eller ägg och mjölk. Så recept för sådanna anledningar som alla kan äta. ?

 • Du är precis på rätt väg! Och Pias förslag att kolla in Digivallankumous är riktigt bra. Killarna är från Tammerfors och har tagit sin an idéer från USA men men förverkligar det för en finsk marknad. De har en produkt som just handlar om det här med att sälja eböcker.

  En liten behändig kokbok med smalt tema som du läser från din platta (det brukar jag göra) eller från telefonen är suveränt – det kommer att bli succé – jag lovar!

  • Tack Carina för boosten! Jag får inte digivallankumous sida om e-böcker att ladda, det bara hänger upp sig. Så jag har lite svårt att greppa hurudana tjänster de erbjuder med just e-böcker. Kan du berätta mera?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.