Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Malin testar: Glutenfritt chiabröd – ny ekologisk bakmix från Khoisan Tea

I samarbete med Malin’s Foodie Living och Khoisan Tea

Ni har redan sett mig testa Khoisan Teas bovetebröd här på bloggen (med gott resultat).
I morse tog jag mig an den andra brödsorten i serien; nämligen chiabrödet! 

Jag hade faktiskt förväntat mig att det här skulle bli ett grovt bröd (namnet chia får en osökt att tänka ”hälsobröd”) men det påminde mycket mer om ”vitt bröd” än den första brödmixen jag testade. Intressant! Bovetebrödet kan vi nu alltså kategorisera som ett grovt bröd och det här, chiabrödet, som ett ljust bröd (med lite konsistensskjuts av chiafrön). 

Det här brödet bakas precis på samma vis som bovetebrödet. Jag använder torrjäst men det går lika bra med färsk jäst. Hur mycket står på förpackningen! I övrigt behöver du vatten och olja, inget annat. Min burk med chiafrön är främst för inspirationens skull 😛 . 

Det är bara att röra ihop påsens innehåll med torrjästen. Sen tillsätter du vatten och olja och rör om en stund tills du fått en spänstig deg. Jag tyckte chiabrödet gick mycket enklare att röra ihop än bovetebrödet som var mycket grövre i konsistensen. Jag rörde faktiskt för hand denna gång fast det rekommenderas att använda elvispen… Du får avgöra själv hur du vill göra.

Degen läggs i en skål som är smord med olja. Jag täckte skålen med plastfilm och lät den jäsa typ en halvtimme.

Dags för utbakning! Jag bestämde mig för att göra ett runt bröd denna gång, men jag ångrar att jag inte fixade en baguette av det. Hade blivit kanonbra (och glutenfria baguetter är vi ju inte bortskämda med). Nästa gång! Och då ska jag smaksätta med vitlök och örter. Mmmm 🙂

Brödet fick jäsa en stund under en bakduk. Pssst; I detta skede kan du börja värma upp ugnen! 

Jag gräddade brödet på 200 C fast receptet säger 180 C. Kunde tänka mig att ha ännu högre också… gillar bröd som nästan blivit brända! Så det är bara att köra, det blir saftigt ändå.

Jag snittade brödet som en ”slarvig fyrkant” och strödde sen över boveteflingor och chiafrön. För extra krisp, liksom. 🙂

Freshly baked; chiabröd. Glutenfritt, laktosfritt och ekologiskt. Hur bra som helst! 

Liksom bovetebrödet tyckte jag att det här brödet var jätteenkelt att baka och lyckas med. Och det säger jag inte bara för att jag själv säljer det här i min butik. Tvärtom är jag ganska kräsen med vad jag säljer här…

Detta kan jag varmt rekommendera till alla mina glutenintoleranta kunder och vänner. Absolut! 😉 Kommentera

E-postadressen publiceras inte.