Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Smarta ikea-hacks för matbloggare

Är jag den enda som känner att jag måste flytta till ett nytt hem nu bara för att jag redan fotograferat alla hörn av mitt kök? Nyttjat alla mina kökshanddukar och favoritkärl på bild åtminstone 3 gånger? Personligen har jag uppenbarligen snöat in mig på blåa, gamla tallrikar nu (blir så tydligt när jag scrollar igenom mina instagrambilder) och detta måste få ett slut! Men hur får man variation på sina matbilder utan att behöva spendera en förmögenhet i nya prylar och studiogrejjer? 

Jag är ständigt på jakt efter enkla och billiga lösningar på mina matfoto-problem. Och jag skäms inte det minsta för att erkänna att jag hittat en hel del inspiration på IKEA. Tvärtom! Jag tänkte skryta med det nu. Haha! 

Här kommer mina bästa IKEA-HACKS för matbloggare. 
(alla bilder är tagna från ikea.se förutom bilden på kontaktplasten).


UNDERLÄGG/BAKGRUND
Mitt senaste ikea-hack är mitt nya fotounderlägg som jag kan använda för att fotografera mat uppifrån men även använda som ”vägg” i bakgrunden. Underlägget är inte alls tänkt för fotograferingen (såklart) utan är i själva verket en TÄCKSIDA avsedd för att täcka kanterna på köksinredningen. Jag köpte en vit sådan med namnet HITTARP och måtten 61,5 x 80 cm. Det är verkligen perfekt mått för matfotografering. Inte för stort, inte för litet. Och med den bakgrunden kan jag lura vem som helst att jag fotograferar i ett nytt kök… Fake it til you maaaake iiit. Hihi.


Men det slutar inte här! Täcksidans baksida (som är helt slät och vit) har jag valt att täcka över med mönstrad dekorplast. På så sätt har jag två olika motiv på samma skiva och kan variera fritt mellan dem. Fejkmarmor-tönt som jag är (hon har ju ingen klass den där Malin Båtmästar, som Gunilla Persson skulle säga) så har jag införskaffat en rulle grå marmor-kontaktplast från Panduro.  Fanns tyvärr inte på IKEA. 

Nästa inköp på ikea-hacklistan kommer att bli ett stycke av väggplattan Lysekil som jag också ämnar felanvända på samma sätt som exemplet ovan. Det spräckliga mönstret kunde kanske ge mina matfoton den där hipster-touchen som jag inte riktigt lyckats med hittills. Ni vet, sådär artsy och avskalat men ändå smårörigt. Bild på lysekilplattorna ser ni högst upp i inlägget. 

Ett annat tips på smart fotorekvisita är den här sängbrickan KLIPSK. Ställ ut den på gräsmattan framför en vacker buske eller nåt och använd brickan som smart underlägg för din mat! Eftersom den är ihopvikbar är den ju enkel att ta med sig under armen då fotograferingslusten faller på. Släng en bit tyg över den om du inte känner för att visa hela världen att du fotograferar med ikeagrejjer (den tanken slår mig också ibland).


Även armstödbrickan RÖDEBY är bra att ha, men inte bara för oss anonyma soffätare. Det finns ju inget som säger att den måste hänga där liksom. Släng den raklång på bordet och fotografera din nybryggda Caffe Latte på den.

Jag gillar också SNUDDA Snurrbricka jättemycket! Dels för att fotografera mat på men jag använder den faktiskt främst som drejskiva! Om ni har sett min video där jag dekorerar en smörgåstårta kan ni se att jag snurrar den på någonting. Vad kan det vaaaaraaa? Jo en gammal snurrbricka från Ikea! Orka köpa dyra bakningsgrejjer liksom. Ett fat som snurrar (och en stadig hand) är allt du behöver för att dreja snygga tårtkanter.

 

TEXTIL

Akta dig för lyxfällan! Jag menar; att köpa tusentals olika kökshanddukar och bordsdukar bara för att få variation på dina matbilder. Köp tyg på metervara istället och samla på tygstumpar från hobbyaffärer. Du behöver inte ha kantsydda dukar för att fotografera mat! Det syns inte på närbild och är helt onödigt att samla på sig (såvida du inte dukar upp finmiddag varje helg vill säga).

Mitt senaste inköp är det träfärgade tyget LISEL som ni säkert förstår ger illusionen av träplankor. Men jag kan också rekommendera SIGBRITT, ULLAKARIN och PILÖRT.  När jag väljer tyger försöker jag alltid tänka på att det ska vara ett genomgående mönster som skapar struktur i bilden. Stora, tydliga figurer på tyget går alltså bort för det är jättesvårt att fotografera snyggt i närbild. Helst ska det vara lite ”småplåttrigt” eller genomgående raka linjer. Jag rekommenderar också att införskaffa en baskollektion av enfärgade tyger som inte tar fokus från den goda maten, men ändå ger bilderna variation. 

 

PORSLIN 

Det finns egentligen bara ett sätt att tänka med tallrikar. Antingen kör du med färggrant, iögonfallande porslin och tonar ner allt annat, eller så kör du med neutralt porslin omringat av färggrann mat och rekvisita. På IKEA hittar du främst det sistnämnda alternativet… Men jag vill uppmana er att tänka utanför boxen!

Som exempel pajformen med det anspråkslösa namnet VARDAGEN. Jag skulle inte servera paj i den på min bild, så förutsägbart. Nej jag skulle lassa upp en riktigt vacker och frodig, matig sallad i den. Plötsligt har den gått från TRÅKIG VARDAG till RUSTIKT SALLADSFAT. 

Jag är också lite förtjust i stora témuggar av alla de slag. Jag söker nämligen någonting fint och oväntat att fotografera soppa i. Tänk dig muggen TORG (med de blåa blommorna på) fylld till bredden med en rykande het laxsoppa toppad med dill och citron… 

Vinglasen 365 +  är också ett bra köp med tanke på hur sjukt mångsidiga de är. Du kan både använda dem som dricksglas och som dessertbägare. Jag fick också en spontan tanke att de kunde funka som ljushållare på bordet…

 


Det var mina bästa tips så här långt. Men jag är knappast ensam om att handla på ikea! Har du några smarta hacks att dela med dig av så berätta gärna! Behöver nödvändigtvis inte röra sig om mat och fotografier. 🙂

För mer inspiration kring matfotograferande; kolla in det här inlägget : Bästa tipsen för snygga matfotografier5 thoughts on “Smarta ikea-hacks för matbloggare”

  • Haha ja vi gjorde en klättervägg åt katterna av mattan Osted och en loftsäng av sängen Tarva. Det där planktyget har jag också använt i fotografering ( som fejkat golv) och det funkar ju hur bra som helst. Just nu suktar jag efter de fina tallrikarna med blått vattenfärgskludd (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/00318904/ ) men det får jag nog hoppa över för vi behöver inte dem och vi bor verkligen kompakt nu så jag får inte ge efter för vilka ha begär som helst fast jag får personalrabatt ( jobbar ju där )
    Vi använder våra Myndig- tallrikar (http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/70176703/) till både fest och vardag och de är så superbra då maten alltid ser bra ut på enfärgat och sen kan man piffa till allt annat efter högtid och årstid.

    • Men herreguuuud så fiffigt med klätterträdet! Och oj, jättefina tallrikar de där med färgsuddet. Har på nåt sätt missat dem i min spaning?!
      Jag har också ett par myndig-tallrikar hemma men jag tycker de är snyggare i verkligheten än på foto. Slutar bara med att jag vänder och vrider på dem i oändlighet för att fånga rätt vinkel… men på ett dukat bord ser de fantastiska ut. Typiska restaurang-tallrikar. Och hej, tack för att du länkade till mig 🙂

  • Pingback: Ikea hacket |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.