Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Önskeinlägg om mental träning

Har du några tips på bra länkar om mental träning? Gärna på svenska men engelska går förstås också bra! Tack för en bra blogg och lycka till med nya boken!

Kul fråga! Skulle gärna skriva mera om detta så tack för puschen! 🙂 Jag arbetar med mig själv hela tiden och konsumerar massor med gratismaterial på nätet, så jag kunde dela länkar varje vecka utan att få bloggtorka!  😀

FÖRST: SÅ HÄR TÄNKER JAG

Jag växlar mellan att fördjupa mig i själsliga, livsfilosofiska filosofier (det där ”magiska” i livet som inte riktigt går att förklara) och helt logiska, allmänmänskliga, praktiska tankar som t.ex. hur hjärnan påverkar våra beslut och hur vi kan ta träna oss till att våga mera. Så kallad mental träning! 

Det är så himla viktigt att förstå att våra hjärnor är programmerade för överlevnad – inte lycka. Jag tycker att det är en så himla tröstande tanke! Jag är inte mina tankar (jag är den som hör dem och kan styra dem). Men för att hitta sig själv i detta lilla utrymme mellan tanke och reaktion krävs sinnesnärvaro. Och där tycker jag själslig praxis (hitta lugnet inuti) och mental träning (verktygen) möts på ett fint sätt. Enbart mental träning hjälper inte – ett helhetstänk behövs! Här måste var och en välja sin religion/filosofi, lägger mig inte i andras val alls. 

Bild från pixabay

Så många av oss går omkring på autopilot, även jag i perioder. Herregud jag faller av vagnen hela tiden, men tack vare mental träning och en filosofisk övertygelse om att det är i kriserna jag utvecklas så kravlar jag mig upp igen. Jag gör som sagt mitt bästa för att ta kommando över mitt liv och då måste jag kunna se förbi hjärnans förinställda synapser och uråldriga beteenden. Jag måste också våga TRO på processen. Lättare sagt än gjort förstås, och därför ska jag dela med mig av några bra länkar som inspirerar mig.

Tyvärr har jag inte hittat material att dela från någon mental tränare på svenska. Det som finns gratis att läsa är på en sån basic nivå tycker jag. Nästan på gräns till floskler! :/ Ingen av dem är heller karriärinriktade, hittar främst idrottspsykologi och positivt tänkande då jag letar.  Dessutom, de coacher som verkligen hjälper människor häromkring delar inte ut gratis material, så är det ju 🙂 Smakar det så kostar det! Men för all del, tipsa i kommentarsfältet om du har bra länkar på lager.

Jag vill också nämna att jag tycker att man ska ta det här med inspirationsföreläsare och mentala coacher med en nypa salt. De bästa råden får man ändå av personer som kastat sig ut och lärt sig att coacha sig själva. Drivna personer ger verkligen de bästa råden! Varför? De är trovärdiga. De har en framgångssaga att berätta, inte bara verktyg ur en kursbok. Så, varför ta råd från vanliga dödliga (skämt åsido) då man kan lyssna på eliten? Man blir som man umgås, hehe.

Mitt första tips är därför:

ADVICE FROM THE MOST SUCCESSFUL PEOPLE ON THE PLANET
Det här är en serie på youtube som finns i 5 delar. Den här länken innehåller avsnitt 1-4 som klumpats ihop till 1 h. Filmen består helt enkelt av ihopklippt material från framgångsrika personer som sagt kloka grejjer i intervjuer och annat. Allt som sägs kanske inte passar under temat mental träning – men se den ändå! Om du resonerar med någon särskild person i klippet rekommenderar jag att du söker upp den personen separat och plöjer igenom materialet.

 

Sen, mitt senaste AHA-MOMENT (om man får säga som Oprah):

THE FIVE SECOND RULE
Min favorit från serien ovan, Mel Robbins,
som ligger bakom boken och konceptet : the 5 second rule. Här snackar vi verktyg för mental träning! Detta har hjälpt mig massor de senaste veckorna. Ni måste checka in detta:

 

BRENDON.COM
En mycket klok, ödmjuk och sympatisk typ som jag gillar. Följer honom på instagram också. Jag tittade mycket på hans videor förut! Kollade min historik nu och fann denna vlogg som jag inser att jag verkligen behövde höra igen nu ett år senare. Så är det ju, man glömmer och slinker tillbaka i skiten igen… Låt oss repetera:

Hoppas ni får något ut av det här 🙂 Kämpa på! 
Kramar, M.2 thoughts on “Önskeinlägg om mental träning”

  • Hej Malin! Tack för att du tog dig tid och skrev ett så utförligt svar! Så bra tips som jag inte sett förut! Ska bli roligt att titta på dessa! Jag håller med dig om att man behöver båda delarna, kanske för att jobba med både hjärnan och själen på samma gång. Bra idé att tänka på att vi är programmerade för överlevnad och inte lycka – inte undra på att vi gör det svårt för oss ibland!

    • Ja men precis, hjärnan är en gammal maskin ? varsågod, det var som sagt bara roligt att få skriva av mig litet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.