Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Bästa tipsen för snygga matfotografier

Jag är en riktig kunskapstörstig person och lägger egentligen all ”död tid” jag har på jobbet på att lära mig nya saker. Jag tycker det är väl investerad tid. En stor del av mitt driv beror antagligen på att jag är mer eller mindre konstant inspirerad!

Ämnena jag studerar kan vara allt från fysisk och mental träning till företagsekonomi, branding och marknadsföring. Helt enkelt det som intresserar i stunden och som jag känner ett behov av att bli bättre på. Plattformarna jag använder är främst youtube, pinterest, personliga bloggar och podcasts samt appen Blinkist (en app som har sammanfattat kända fackböcker till korta referat på 20 min). 

Nu senast har jag snöat in mig på matfotograferingstips på youtube och tänkte därför dela med mig av några superpedagogiska och inspirerande videon som jag sett. För en matnörd som mig spritter det i kroppen av att se dessa typer jobba. Iiiik jag vill också 🙂 

3 x INSPIRATIONSVIDEOR OM MATFOTOGRAFI

Den första videon jag valt tar upp det viktigaste sakerna en matbloggare behöver veta om ljus, vinklar, arrangering, kamerainställningar och redigering för att lyckas med bilderna. Tydligt och kortfattat förklarat! Om du har detta på klart har du redan kommit väldigt långt på väg.

 

Hemmakocken Donal Skehan är ett exempel på en känd matkreatör som plåtar sina egna matbilder (älskar att sådana finns). Han har en trevlig video på sin youtubekanal där han delar med sig av sina bästa fototips. Som han jobbar i den här videon är EXAKT hur jag vill spendera mina arbetsdagar i framtiden. Mmmm…. I mitt vackra hus med mycket naturligt ljus och rekvisita gurgel gurgel (och där försvann jag in i mina dagdrömmars bermudatriangel hejdå).


 

Sammanfattningsvis tycker jag att ni ska se den här videon; inget snack – mycket action.
Om du tyckte att Skehans fotorutiner var waaaaay to proffsigt för dig så kanske den här regimen med stolen framför ett fönster i vardagsrummet kan trösta dig. Tur att de flesta matbilder är närbilder, eller hur? 🙂 


 

Det var det! Hoppas ni fick några aha-upplevelser som hjälper er framåt. Jag själv har i alla fall inte tänkt på att blocka ljuset från fönstret med en svart duk. Undrar hur jag ska fixa det utan såna där långa störar… ett fall för ingenjören hemma 🙂 (tur man har en sån). Fråga en ingenjör, liksom. Lyx.

Mitt bästa tips?
Jag har en nattlampa med en dagsljusglödlampa i. Den riktar jag mot min vita köksvägg och således studsar dagsljuset ner på min mat utan att skugga för mycket. Sen fotar jag det mesta av min mat på min balkong i riktigt dagsljus, det är min lilla fotostudio just nu när vi bor trångt… 

 

 1 thought on “Bästa tipsen för snygga matfotografier”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.