Naturligt glutenfria recept & personlig blogg

Lakritsbrownies med cheesecaketopping och hallon

I samarbete med malinsfoodieliving och LAKRIDS BY JOHAN BÜLOW

Vad får man om man kombinerar chokladkaka, cheesecake, hallon och lakrits? Jo denna maffiga brownie som ni alldeles strax ska få receptet på!

Och det bästa av allt; kakan är givetvis glutenfri (det är det alltid när jag bakar 🙂 ).

Jag har experimenterat med två produkter ur Lakrids By Johan Bülow‘s foodline som består av lakritsingredienser till bakning och matlagning.  Denna gång valde jag att använda salt lakritssirap och raw lakritspulver. Även kallat ”lakritsgranulat”. Grövre än det fina, bruna pulvret alltså. Det ser ungefär ut som malet kaffe om ni frågar mig.

Vill passa på och inflika att det grova lakritspulvret är jättegott att slänga med i en torrmarinad för grillat kött. Kom ihåg det till sommaren sen… 😉

På bilden t.h. ser ni browniesmeten smaksatt med salt lakritssirap och uppe till vänster ser ni en färskostsmet smaksatt med lakritspulver. Den sistnämnda hällde jag ovanpå browniesmeten…

… och med hjälp av en kniv marmorerade jag ytan så att de båda lagrena gick samman en aning i vackra virvlar. Avslutningsvis tryckte jag ner hallon lite här och där… 

Efter gräddning (och avsvalning och uppskärning) såg det ut så här:

LIQUORICE CHEESECAKE BROWNIES WITH RASPBERRIES
Lakritsbrownies med cheesecaketopping och hallon

Browniebotten:
100g smör, i tärningar
100g mörk choklad, hackad
1 dl lakritssirap (använde SALTY LIQUORICE SYRUP )
1,5 dl socker
3 ägg
nypa salt
100 g majsstärkelse
50 g kakaopulver

Cheesecake topping:
200g naturell färskost
0,5 dl socker
1 ägg
1 msk vispgrädde
1 tsk lakritspulver (använde RAW LIQUORICE POWDER )

hallon, till dekorering

1. Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme.
2. Tillsätt lakritssirap och socker, rör om väl.
3. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggen ett i sänder.
4. Blanda en nypa salt, majsstärkelse och kakaopulver i en skål och rör ner det i chokladsmeten.
5. Bred ut smeten i en brownieform (ca 34 x 20 cm) klädd med bakplåtspapper.
6. Rör ihop ingredienserna till cheesecaketoppingen och häll över browniesmeten. Använd en kniv för att göra mönster mellan de två lagren.
7. Tryck ner hallon här och där i smeten.
8. Grädda kakan på 175 C i ca 25 minuter, tills cheesecaketoppingen fått gyllenbruna kanter och stelnat på ytan.
9. Låt svalna helt innan du skär upp i snygga bitar.

Supergoda med en skopa vaniljglass! 



2 thoughts on “Lakritsbrownies med cheesecaketopping och hallon”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.