Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Mina naturligt glutenfria semlor

Idag har jag haft en riktigt härlig bakdag! Först på agendan: årets första fastlagsbullar (semlor). Ni var många som önskade det här på bloggens fbsida och det gjorde mig så glad och inspirerad att jag knappt kunde vänta på att få sätta igång och baka imorse! 🙂

Eftersom min blogg har läsare både i Finland och Sverige måste jag ibland varva olika begrepp.

För sökmotoroptimeringens skull valde jag att använda svenska ”semlor” i rubriken (majoriteten vinner) men jag har inte vänt min finlandssvenskhet ryggen; i resten av inlägget kör jag med det enda rätta namnet (för mig) : fastlagsbullar. Okej? Alla hänger med! 🙂

Årets bulldegsrecept är en extra saftig och god variant. Kanske mitt bästa hittills? Hemligheten (tror jag) är mjölkpulver och kallt smör.

Jag upplever att bullarna blir godare när jag bakar dem på mjölkpulver och vatten än på enbart mjölk. Jag har nu också börjat använda kallt smör istället för smält smör som man ser angivet i de flesta recept på glutenfria bullar. Bullarna blir mycket godare om man tillsätter smöret i tärningar och låter dem inkorporeras i degen långsamt (under knådningen) istället för att ”stressas ner” färdigt smält. Det gäller även vetebullar.

Jag valde denna gång att baka på främst potatismjöl och durramjöl men för smakens skull tillsatte jag även kokosmjöl och mandelmjöl. Jag tycker det blev en bra mix av konsistenser och smaker! Tar man för mycket durramjöl blir det ungefär som att baka vetebullar på grahamsmjöl. Det funkar men smaken blir mera mellanmål än gofika… Och jag vill inte att mina bullar ska smaka ”bröd” heller…

Som vanligt är det upp till dig vilka mjölsorter du vill baka med. Det är meningen att mina recept ska vara liberala 😉

 

Fyllningen har jag gjort på HEMLAGAD MANDELMASSA. Shit, så pretentiöst (kanske ni tänker)! Men sanningen är att det är både billigare och enklare att göra egen än att köpa färdig.

Bara ta en påse (100g) skalade mandlar och häll dem i en skål. Täck med vatten och låt dem bada där under tiden du bakar. Sen är det bara att hälla av vattnet, tillsätta önskad mängd socker och mixa alltsammans. Jag tar stavmixern! Mandlarna är mjuka och enkla att mixa när de badat en stund så det är inga problem.

Sjukt gott blir det också. Mindre sliskigt (lägger inte så mycket socker). Älskar att sätta tänderna i den här goda, fräscha mandelmassan utan att behöva vara rädd för att storkna av socker och mandelarom. Nu när jag tänker på det… Varför hällde jag inte i litet av min nya favorit PUNSCH? hade ju passat SÅ BRA i mandelmassan.

 

Märk väl hur jag snittar mina bullar (bilden ovan).

Orka gröpa ur och hålla på. Skär en vik! Du får också en snyggare ”hatt” på köpet.

Grädden sötade jag med florsocker och vaniljsocker och sen vispade jag den krämig, inte hård. Mycket viktigt.

Receptet följer nedan! Lycka till 🙂

MALINS FASTLAGSBULLAR

150 g smör, i tärningar
1 dl mjölkpulver
4,5 dl hett vatten
1 msk psylliumpulver
10 g pofiber (3/4 dl)
1,5 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1 ägg
150 g durramjöl
200 g potatismjöl
40 g mandelmjöl
40 g kokosmjöl
1 kuvert torrjäst

 1. Mät upp mjölkpulver i degmaskinens bunke. Häll över hett vatten (minst 40 C) och rör om med en handvisp.
 2. Tillsätt psyllium, pofiber, socker och kardemumma och rör om igen med vispen. Låt smeten svälla i 5 minuter.
 3. Rör ner ägget och börja därefter arbeta degen med degkroken.
 4. Klicka ner smöret (några tärningar i gången) under omrörning.
 5. Blanda alla mjölsorter och torrjästen i en skål. Tillsätt blandningen i degen litet i sänder.
 6. Arbeta degen smidig en stund. Pausa för att skrapa ner mjöl från kanterna om det behövs.
 7. Ta loss bunken från maskinen. Låt degen jäsa under bakduk i en halvtimme.
 8. Sätt ugnen på 225 C.
 9. Baka ut degen på mjölat bakbord och forma till 12 bullar.
 10. Lägg bullarna på två plåtar och pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker.
 11. Grädda bullarna i 10-12 minuter beroende på ugn (tills de fått fin färg).
 12. Låt svalna och skär ”hattar” på bullarna.
 13. Fyll bottnarna med mandelmassa eller sylt och vispad grädde.

 

Uppstår det frågor så kommentera här nere så svarar jag asap.
Kramar, M.6 thoughts on “Mina naturligt glutenfria semlor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.