Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Saftig fläskfilé i ugnen – allt i ett middag

Äntligen helg! Ni kanske redan har planerat helgens middagar? Om inte vill jag slå ett slag för detta recept som jag gjorde till Snellmans hemsida i höstas. Allt i ett middag med saftig fläskfilé och en fräsch citronsås som du enkelt rör ihop av spadet som blir över. Nedan följer steg- för -steg instruktioner.

Jag hoppas att ni inte tycker receptet verkar krångligt. Jag tyckte i alla fall själv att själva tanken att tillreda ”allt i en form” var mycket simplistiskt och pedagogisk uttänkt. Men även om hela middagen till slut förenas i ugnsformen kommer du ändå att behöva en assisterande kastrull och en stekpanna…. Så mindre disk blir det med andra ord inte! Men köttet blir i alla fall extremt saftigt. På den punkten är det här receptet bullet proof. Förmedla det gärna till din kompis som alltid serverar torr fläskfilé. Lite diskret såklart! Typ, det här låter ju gott! Kanske vi ska testa det på lördag?

 

Så här går det till: Först skalar du och hackar du en massa goda rotfrukter, grönsaker och potatis. Varva dem i en stor ugnsform med olja och kryddor och stek i ugnen 25 minuter. Under tiden förbereder du köttet och en buljong som kommer att vara grunden till såsen sen. 

Köttet putsas och kryddas med salt och pepparmix. 

Köttet bryns i smör så att det får fin yta. Buljongen bestående av  vatten, köttbuljongtärning, smör, persilja, vitlök och citronsaft hälls över grönsakerna.

 
 
Köttet läggs ovanpå grönsakerna (tryck ner det litet också) och stektermometern i. Sedan får hela härligheten gå 25 minuter till i ugnen, tills termometern visar 70 C.
 
När köttet är klart lyfter du det ur formen och virar in det i folie. Häll försiktigt av allt spad i en kastrull och låt koka upp. Rör sedan ner creme fraiche.
 
Så här trevlig blir såsen då! Smaka av med mer salt och peppar om du tycker. Rör till sist ner en näve hackad gräslök eller andra örter.
 
Skär upp köttet i snygga skivor. Ska du ha fest tycker jag att du ska lägga tillbaka köttet i formen och lägga fram det så på bordet (som på bilden nedan). Såsen kan du hälla över eller välja att servera separat.
 
 
Klart! Det här receptet räcker till 4 personer.
Fullständiga instruktioner hittar ni på denna länk. 
 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte.