Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Fylld forellfilé – enkelt och gott

Inlägget innehåller annonslänkar till min näthandel foodieliving.fi

 

Känner mig inspirerad igen. Hade en sån där härlig, avslappnad matlagningssession här hemma i köket igår kväll som jag längtat efter. Åh så gott det gjorde för den arma själen!
En skön lördagskväll för mig är då jag får laga mat till skön musik, dricka lördagsvin och fotografera processen i allsköns ro. Det är terapi för mig. Tänk att ett arbete både kan vara ens ”död” och ens ”räddning”! Nåja, så dramatiskt är det väl ändå inte. Men ni förstår vad jag menar? 😉 

Igår kväll kände jag ett sug efter en god fiskrätt och valet föll på forell. Fick en idé att ”spjälka upp den” och fylla den som en rulle. Men jag nöjde mig med att göra en trevlig ficka som jag fyllde med godsaker. Till det gjorde jag en snabb gräddsås med vin och färsk krasse samt bakade potatishalvor.

GÖR SÅ HÄR

Ta bort benen och dela filébiten försiktigt så att den öppnar sig ”som en bok”. Skär alltså inte helt igenom. Krydda med en god kryddblandning!
Jag kan varmt rekommendera ”Neptuns dröm” från Herbaria. Jag använder inte ”vanligt” salt hemma så jag är så glad att finna kryddblandningar gjorda på t.ex bergssalt (och annat gott). Det finns verkligen ingen återvändo när man en gång vant sig vid premiumkryddor… Allt annat smakar hemskt!

Toppa den ena halvan med sånt du tycker om; jag körde med fetaost, salladslök och honung.
Soltorkade tomater hade varit pricken över i:et men det hade jag glömt att handla. 😥 

Vik tillbaka den utskurna sidan och krydda ovansidan. Toppa med tunna skivor citron.
Glömde att nämna det – men jag köpte fisk för två personer. Ni ska givetvis köpa en större bit lax eller forell för en större familj 😉 Den här biten kostade dock kring 7 € för oss. Forell är inte billigt om man ska göra mat till många! 😥 Men jag tycker absolut att man ska unna sig ändå – men satsa på tillbehör och ät er mätta på dem också. Det är helheten som gör middagen.

Tips! Gör fisken direkt på ett ark bakplåtspapper. När du är klar är det bara att klippa runt, ta tag i hörnen och lyfta över hela härligheten till en ugnsform. Du minimerar risken att anrättningen går sönder plus att det blir mindre smutsig disk att ta hand om!

Stek den fyllda forellfilén på 175 grader ca 15-20 minuter beroende på storlek.

Såsen i stora drag; Fräs en näve salladslök mjuk i smör eller olja. Häll på en skvätt vitt vin (ca 1 dl) och lika mycket vatten. Smula ner ett hörn av en buljongtärning. Låt koka upp. Tillsätt en skvätt fet grädde (ca 0,5 dl) och släng ner en näve härligt grön krasse! Mixa såsen skummig med stavmixer. Smaka av.

Så här ser den fyllda filén ut efter stekningen i ugnen (ovan)

Och så här serverade jag den (nedan)

Jag tycker att det blev en riktigt lyckad rätt! 😎 Hoppas ni blir inspirerade att koka ihop något liknande.

Nästa gång vill jag testa fylla forellen/laxen med nån typ av pestofyllning med mixade örter, nötter och parmesan.
Kanske ni kommer på fler förslag på fyllningar? Kommentera gärna!

 

Vill också informera er finländska läsare som är intresserade av Herbarias kryddor att ta en titt på deras hemsida och tipsa mig om vilka kryddor ni är intresserade av. De flesta av deras kryddor är nämligen slut i lager hos mig och jag borde göra en ny beställning men har svårt att bestämma mig för vilka!6 thoughts on “Fylld forellfilé – enkelt och gott”

  • Fylld lax ska jag definitivt testa 🙂 har aldrig ens tänkt på det utan brukar alltid bli vanlig ungslax med salt. Men detta ska jag lägga på minnet nästa gång jag handlar fisk så jag tar en tillräckligt tjock bit 🙂

    • Ja de glömde jag skriva, jag tror det blir med blåmögelost här 🙂 gillar fisk-blåmögelost kombinationen eller varför inte chevre, honung och ruccola kanske oxå kunde fungera.

      • Det låter toppen! Själv vill jag lägga färskost i allt (fick verkligen hålla mig denna gång) men försöker komma ur min färskost-zone 😀

  • Supergott blev de juh 🙂 detta tänker jag bjuda på nästa gång vi ska ha gäster. Enkelt och gott 🙂 jag valde pressad potatis till då jag tycker de passar bra ihop med krämig fisk (hade grädde tillsammans med fisken i ugnen).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.