Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Hjälp mig i titel-träsket

Jag fortsätter på branding-temat från förra veckan och skulle nu gärna få lufta mina tankar kring ämnet TITLAR OCH PRESENTATION…

Ni är ju så duktiga på att ge mig karriärcoachning *puss* så hoppas ni är redo för omgång 2. 

Jag har tidigare haft jättesvårt att presentera mig yrkesmässigt genom titlar och ännu mer förvirrande har jag märkt att det blir för andra personer att kategorisera mig. 

Så sent som idag har jag blivit presenterad på facebook som ”kocken och matkreatören”. Förut lät denna beskrivning helt bra i mina öron men nu har jag börjat störa mig på det. Alltså egentligen är det ju ingen big deal alls (elleeeer) men jag vill ta upp det för att 1. få ventilera lite och 2.  kanske få några bra inputs från er.

Det är sådant här jag typ borde diskutera med en kollega över en kopp kaffe men nu har jag ju bara min blogg till förfogande så here goes!

Enligt mig är benämningen ovan som att säga – Malin; massören och muskelknådaren (för att jag är ”mer” än en massör, men tillägget bidrar trots allt ändå inte med någon ny information). Det är lite lustigt! 

Ibland blir jag också presenterad som ”utbildad kock”. Det tycker jag är rätt horribelt ändå. Måste det verkligen påpekas? Räcker inte ”kock” längre? är det verkligen så urvattnat?

HJÄLP!

 

Jag har nu så många tankar kring det här att jag måste göra en lista över faktum för att få klarhet i detta. Häng på:

1. En kock är en matkreatör per definition
2. En matkreatör är sällan utbildad kock, för då skulle hen förmodligen kalla sig för det?
3. En matkreatör är inte en yrkestitel … men nog ett jobb?
4. En kock är en yrkestitel (that we know for sure)
5. En kock är alltid utbildad kock (se punkt 4) 
6. Matkreatörer kallar sig de kockar som inte är utbildade kockar men vill betraktas som det
7. Min formella titel är Restonom (bachelor/kandidat) samt tidigare; Restaurangkock men…
8. …jag kallar mig ändå inte för det sistnämnda pga jobbar inte inom restaurang…
9. … vilket gör matkreatör till ett mycket mediasexigt val för mig…
10. … men samtidigt är det en nedgradering från ”kock” som jag trots allt förtjänat genom svett och tårar i skolan och ute på praktik.

Så att eh.

Det har tagit mig ganska många år att lista ut hur jag egentligen ska presentera mig själv för att ge en enkel (men ändå korrekt) bild av det jag håller på med. Jag gör ju så mycket?!

I och med att titeln KOCK numera kan innefatta alla möjliga matlagare; självutnämnda grejjer, talangshow-titlar (masterchef), michelinstjärnor, fine dining, skolkökskockar, youtubare och rena rama rockstjärnor så måste vi börja komma på nya begrepp och kanske till och med nya utbildningar? Vem vet kanske man en dag kan studera till ”mediakock” – som mig? Kidsen lär sig både matlagningsskills och mediaproduktion… Skulle det inte vara en helt fantastiskt intressant utbildning annars? Varför bli hårt slitande restaurangkock när man kan bli matkreatör? Jag hade dött av upphetsning om det utbildningsvalet hade funnits ”på min tid”. Hade nog kunnat campa utanför ingången i både regn och hagel för att få börja gå i den skolan, haha.

Kallar mig alltså i skrivande stund för KOCK OCH KREATÖR samt FÖRETAGARE INOM DETALJHANDEL, MAT & MEDIA … 

Om jag ska vara riktigt ärlig gillar jag denna yrkestitel bäst av alla: Culinary Proffessional. Men då igen är det också en titel som kan tas som en fin omskrivning för en person som egentligen skulle vilja kalla sig Chef (kock) men av olika orsaker inte kan.

Jag vill ju såklart nog att ni ska veta att jag ÄR kock? Samtidigt som att enbart titulera mig KOCK skulle kännas ”fel” – jag som ändå gör så mycket ”mer” än utbildningen tänkt?

Och så är vi tillbaka på ruta ett. Hej, jag heter Malin och är utbildad kock. Inte praktiserande restaurangkock då, men såklart en ”riktigt kock” fast jag lever som en hemmakock, lite som en kock wannabe? Det fria, glada matkreatörslivet? Jag är matstylist också! Och fotograf! Jag menar företagare inom mat och media (är inte riktig fotograf men tar nog betald för dessa tjänster förstås).

Zzz… 

 2 thoughts on “Hjälp mig i titel-träsket”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.