Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Caffe Mocha Cheesecake – cheesecake smaksatt med kaffe och choklad

Jag har alltid varit svag för cheesecakes. I alla fall så länge jag tyckt om att baka – och det är länge!

Personligen tycker jag att bakad cheesecake är godare än den kalla versionen som stelnar av gelatin eller annat. Men båda är lika roliga att baka! Hursomhelst, idag tänker jag bjuda på receptet till min senaste skapelse; caffe mocca cheesecake. En bakad cheesecake smaksatt med kaffe och choklad.

Jag smaksatte smeten med mitt favoritkaffepulver; Italian Roast (adlink). Det ger en härlig kick av espresso i kakan utan att man för den orsaken behöver späda ut smeten för mycket. Hur många kakor och glasyrer har jag inte förstört genom att späda ut dem med för mycket bryggkaffe?

Snabbkaffepulvret löser sig inte bara i hett vatten (som många tror) utan också i kall vätska som mjölk, så det är väldigt behändigt att baka med eller blanda t.ex mjölkdrinkar med. Testa kall mjölk, smaksatt snabbkaffe och is = iced coffee. Något för sommaren 2017?

CAFFE MOCCA CHEESECAKE

200 g digestivekex*
75 g smält smör
600g naturell färskost
1 dl farinsocker
1 krm vaniljpulver
1 dl potatismjöl
3 ägg
1 dl vispgrädde
3 tsk snabbkaffepulver
100 g mjölkchoklad

Glasyr:
smält choklad, smör
Till dekorering; hackade hasselnötter

*eller valfria glutenfria kex

1. Sätt ugnen på 175 C och ta fram en springform, ca 20 cm i diameter.
Kläm fast ett bakplåtspapper i bottnen och riv loss allt papper som blir utanför kanten.
2. Krossa kexen och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut kexmassan i bottnen av formen.
3. Förgrädda kexbottnen i 10 minuter och låt sedan svalna.
4. Rör samman naturell färskost och farinsocker med elvisp. Smaksätt med vaniljpulver.
5. Sikta ner potatismjölet och rör om. Vispa ner äggen i smeten, ett i sänder.
6. Mät upp grädde och snabbkaffe i en kastrull och värm den nästan till kokpunkten. Hacka chokladen och rör ner den i den varma grädden, rör tills chokladen smält helt och vänd sedan ner den i kaksmeten.
7. Häll smeten över digestivekexbotten och jämna till ytan.
8. Grädda kakan i 45 minuter, stäng sedan av ugnen och låt kakan stå kvar på eftervärme i en timme. Låt sedan kakan vila några timmar i kylskåp, helst över natten.
9. Gör glasyr: Smält choklad och smör på svag värme i en kastrull. Ta av värmen. Låt chokladsmeten svalna lite, så att den blir lite tjockare men fortfarande är rinnig.
10. Häll glasyren över den kalla kakan och dekorera med hackade hasselnötter.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte.