Finlandssvensk kock, författare och entreprenör

Sticky ribs på mitt sätt

Sticky ribs – nam 🙂 

Instruktioner nedan.

 

  1. Först måste ribsen kokas/stekas möra och saftiga, långsamt och länge. Jag föredrar ugnen. Ta en hel sida med tjocka revbensspjäll och lägg det i en stor form med bensidan uppåt. Ha gärna med grovhackad lök i ugnsformen och krydda köttytan lätt med salt och peppar. Tillaga ribsen i 150 C värme, ca 1,5 h.
  2. Låt köttet svalna HELT och skär sedan upp det i skivor om två ben ungefär. Dessa åker sen på grillen!
    Det går även att grilla köttet oskuret som hel bit, men då fördelas inte glazen lika jämnt och köttet blir inte lika knaprigt att tugga på.
  3. Gör glazen enligt receptet nedan (eller om du är lat; köp en god grillsås)
  4. Grilla ribsen knapriga samtidigt som du penslar köttet med glazen. Det går snabbt, gränsen mellan knaprigt och bränt är hårfin… 🙂 Det är alltså INTE läge för att gå iväg och hämta en öl eller mingla med dina gäster… 😉
  5. Svep in ribsen i aluminiumfolie, stryk på ett sista lager glaze och låt köttet vila en stund innan ni hugger in!

 

Malins jerk glaze till ribs
1 chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, skalad och riven
3 dl ketchup
4 msk rårörsocker
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tamarisoja
1 msk dijonsenap
2 msk mörk rom
Kryddor:
2 tsk ingefära, malen
¾ tsk muskot, malen
¾ tsk kanel, malen
1 krm cayennepeppar

Blanda vitlöken och chilin med alla ingredienser i en kastrull.
Koka sakta ca 25 minuter. Smaksätt med salt och peppar.

DIPP SÅS: Blanda 1 burk gräddfil med 0,5 dl jerk glaze.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte.