Naturligt glutenfria recept & personlig blogg

Ugnslax med limeaioli och stekt sparris

Ett fräschare alternativ till bearnaise; limeaioli! Gott på lax och sparris, till exempel.

Tillägg 09.06.2017 : Det här receptet blev så omtyckt här på bloggen (och i lokaltidningen) att jag valde att ta med det i min nya kokbok (adlink). Vi trycker som bäst andra upplagan. Helt otroligt! Bara fem veckor efter bokreleasen i maj 🙂 Tack så hjärtligt för stödet!

limelaxmedsparris1

UGNSLAX MED LIMEAIOLI OCH STEKT SPARRIS

500g laxfilé
olja till formen
saft och skal av 1 lime
salt, peppar

Sätt ugn

en på 200 C. Rensa laxen från ev. ben och lägg den i en oljad ugnsform. Pressa över limesaft och strö över skalet. Krydda med salt och peppar. Stek laxen i ugnen ca 15 minuter, beroende på ugn och tjocklek.

LIMEAIOLI
1 äggula
1 dl rypsolja
saft och rivet skal av av 1 lime
1 pressad vitlökslyfta
salt och peppar efter smak

Lägg äggulan i en skål och vispa upp den medan du försiktigt droppar ner oljan i en tunn stråle. Om du fuskar och häller för mycket i början kommer såsen inte att tjockna. Så småningom borde du få en tjock sås av det hela.

Smaksätt aiolin med limesaft, vitlök och kryddor efter smak.

Smörstekt sparris
1 knippe grön sparris

Bryt av den grova, träiga änden på sparrisen och skala nedre halvan med potatisskalare. Stek sparrisen i smör på medelvärme i några minuter. Krydda med flingsalt, svartpeppar (och en nypa socker om du vill).

Servera ugnslaxen med sparrisen och aiolin.



2 thoughts on “Ugnslax med limeaioli och stekt sparris”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.