Naturligt glutenfria recept & personlig blogg

Bästa glazen för grisfilén

Moving on! Nu blir det lite mindre granskande reportage här på bloggen och mera MATGLÄDJE 🙂 Här kommer ett köttrecept som jag tog fram i vintras, då grillpannan var i flitig användning, men i helgen ska jag göra om det på kolgrillen.

Mitt bästa tips för att krydda griskött är att tänka ”sött och pepprigt”. Men det vet ju redan alla vänner av julskinka att senap och skinka är en match made in heaven. 

GRISFILÈ I SENAP-HONUNGSMARINAD
1 st grisinnerfilé

Marinad:
1 dl grovkornig senap
1 dl honung
saft av 0,5 citron
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk olivolja
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
Putsa filén från senor och skär den i 4 cm tjocka skivor. Lägg dem med snittytan nedåt på skärbräden och pressa ned dem till bastanta biffar med handflatan. Lägg dem i en skål eller plastpåse. Gör marinaden (som även kommer att fungera som glaze). Blanda senap med honung och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Häll hälften av marinaden över köttet och blanda om väl så att det täcker alla biffar ordentligt. Låt marinera i kylskåp ca 1 h och därefter 30 minuter i rumstemperatur.


Värm en grillpanna eller stekpanna riktigt het. Stek köttbitarna med snittytan nedåt först,

sedan runtom ca 30 sekunder per sida. Köttet ska bara få yta i stekpannan och gå färdiga i ugnen istället. Lägg över bitarna i en smord ugnsform och stek dem på 175 C ca 10 minuter. Skär ett litet snitt i den största för att kontrollera att köttet är genomstekt. Pensla köttbitarna med resterande glaze och servera med pommes frites. 


…aaaaand a little word from our sponsor… receptet finns också i min kokbok ”Malins nya mat”. Ha en kanonhelg alla matälskare. 

/M.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte.